Tarta z warzywami? Warto spróbować. Ładnie się prezentuje na stole i możesz mieć ją przygotowaną zanim zejdzie się rodzina lub goście:-) Danie smaczne i pożywne, ale uwaga – dość kaloryczne. Nie jedz go na kolację ani jeśli się odchudzasz;-)
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- około 3/4 kostki masła
- 3 łyżki mąki
Składniki nadzienia:
- 10 oliwek
- 10 różyczek kalafiora
- 10 talarków cukinii
- 1 czerwona papryka pokrojona na pierścienie
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 15 dkg startego sera żółtego
Masło drobno posiekaj z mąką, dodaj wodę i zagnieć ciasto (jeśli nie wiesz jak to zrobić i potrzebujesz obejrzeć to na filmie, napisz do nas, a go nagramy:-). Zagniecione ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie lekko podgotuj warzywa na parze (oprócz oliwek). Jajka roztrzep z mlekiem i połową sera.
Ciasto rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim formę. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 15 minut. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanym do 180 stopni i piecz około 10 minut.
Podpieczone ciasto posyp pozostałym serem, na rozłóż warzywa i polej masą jajeczną. Na wierzchu rozłóż paprykę. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przez 20 minut możesz użyć termoobieg, przez kolejne 20 minut wybierz opcję z pieczeniem od dołu.
Po wyłączeniu piekarnika odczekaj 10 minut i tarta z warzywami gotowa.
Porcja dla 6-8 osób.
Na pewno masz jeszcze jakiś ciekawy przepis na tartę z warzywami. Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.
Nie wiedziałam, że z mąką pełnoziarnistą może być takie smaczne. Spróbowałam, pycha!
Dziękuję A.W. za odwiedzenie naszego bloga i pozielenie się opinią. Ja również byłam mile zaskoczona tym pełnym smakiem 🙂