Przepis na karczoch. Wakacje to nie tylko czas zwiedzania, plażowania, leniuchowania i nadrabiania zaległości w czytaniu. Nie ma lekcji do sprawdzania, dzieci bawią się z najmłodszym smykiem, a moja lektura na te wakacje to „Wędrowny czeladnik” George Sand. Świetna książka.
Ale nie tylko czytaniem człowiek żyje 😉 Dla mnie jest to również bardzo dobra chwila na eksperymenty w kuchni. Będąc na targu uśmiechnął się do mnie dorodny karczoch. Taki karczoch to dość wyjątkowe w urodzie warzywo. Na dodatek ma mało kalorii, a w zamian dużo błonnika, antyoksydantów, czyli chroni nas przed chorobami.
Junior też może już jeść karczochy, dlatego postanowiłam pobawić się w kuchni zanim pójdziemy na plażę. Praca nad nim to bardziej zabawa w odcinanie końcówek liści i pozbywanie się włosów. Fajnie się też wygryza pyszny miąższ z liści.
Składniki na wakacyjny karczoch:
- 1 karczoch
- połówka cytryny
Składniki na sos:
- jogurt naturalny
- 1 łyżka oleju lnianego
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Karczoch umyć i odciąć końcówki liści oraz łodygę. Końcówki liści posmarować sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Ułożyć karczocha w naczyniu do gotowania na parze lub wstawić do garnka z minimalną ilością wody, aby w niej nie pływał. Gotować około 20 minut.


W tym czasie przyrządzić sos mieszając wszystkie składniki i wstawić do lodówki, aby się schłodził.
Po ugotowaniu przekroić karczocha na pół, oderwać liście i pozbyć się włosów.

Pod włosami ukryte jest serce karczocha, które jest pyszne. My również lubimy wyjadać miąższ z liści. Zagarniamy wtedy sos jogurtowy na liście i wygryzamy miąższ 🙂
Zamiast czosnku świetnie pasuje szczypiorek lub bazylia, albo pietruszka. Ugotowanego karczocha można zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Porcja dla 1 osoby.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.






Zostaw komentarz