Zakwas z buraków do picia

Lato za pasem, w gorące letnie dni szukamy wytchnienia spędzając wolny czas w cieniu, najlepiej w pobliżu jakiegoś zbiornika wodnego. Z doświadczenia wiem, że nic tak nie gasi pragnienia jak chłodny, orzeźwiający zakwas burakow. Z jednej strony delikatnie słodki z odrobiną winnej nuty, z drugiej lekko kwaskowy i słony.

Zakwas z buraków
Zakwas z buraków

Zakwas buraczany to “danie” na każdą porę roku, latem popijając go szukamy wytchnienia od upałów, a zimą robimy z niego tradycyjny świąteczny barszcz czerwony. Można oczywiście pójść na skróty, kupić gotowy zakwas w sklepie, który często przygotowywany jest na bazie chemicznie uzyskiwanego octu, ale po co?

Zrobienie zdrowego zakwasu z buraków zajmie Ci maksymalnie 30 minut pracy, no i oczywiście trochę cierpliwości, aby naturalne bakterie mlekowe wykonały swoje zadanie.

Przepis na zakwas z buraków:

  • 4 pęczki młodych buraków lub 1kg samych bulw buraczanych
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka soli nieoczyszczonej
Zakwas z buraków
Zakwas z buraków

Buraki należy oczyścić, umyć i pokroić. Ja preferuję małe kawałki, proces kiszenia zachodzi wtedy szybciej, a ukiszone warzywa bez dodatkowej obróbki idealnie nadają się jako dodatek do zdrowych domowych surówek.

Do pociętych buraków dodaję obrany czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.

Tak przygotowane warzywa zalewam 1 litrem przegotowanej gorącej wody z dodatkiem 1 łyżki soli. Zalanie gorącą zalewą z jednej strony troszkę blanszuje buraka (później w surówce jest miększy), a z drugiej dodatkowo odkaża słoik i warzywa.

Zakwas z buraków
Zakwas z buraków

Tak przygotowany zakwas zostawiam w spokoju na 5-8 dni.

Uwaga: W prawidłowym procesie kiszenia bardzo ważna jest temperatura pomieszczenia, należy wybrać miejsce, w którym panuje temperatura w przedziale 18-22 st C. W takiej temperaturze bakterie kwasu mlekowego rozwijają się najintensywniej zwiększając szanse na prawidłowe przeprowadzenie procesu fermentacji.

Po trzech, pięciu dniach fermentacja powinna być już widoczna, pojawią się maleńkie pęcherzyki i będzie czuć przyjemny wino octowy zapach. Zwykle po siedmiu dniach zakwas jest gotowy. Wtedy wstawiam go do lodówki i piję od razu po schłodzeniu. W warunkach chłodniczych proces fermentacji ulega znacznemu spowolnieniu, dzięki czemu gotowy zakwas można przechowywać w lodówce kilka dni.

Więcej o procesie kiszenia nie tylko warzyw, ale i owoców dowiesz się z podcastu: Jak kisić warzywa i owoce?

Zakwas z buraków
Zakwas z buraków

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zakwas z buraków
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)