Zupa azjatycka. Zimno na dworze, podrzucam Ci przepis na super szybką, rozgrzewającą zupę z azjatycką nutą.
Składniki na zupę azjatycką:
- 30 dkg piersi indyka
- garść grzybków moon
- 2 szklanki zielonego mrożonego groszku
- 4 cm korzenia imbiru
- 1 czerwona papryka
- pół paczki makaronu ryżowego
- kilka łyżek sosu sojowego do smaku
- pieprz dla zaostrzenia (nie jest konieczny)
Pierś indyka pokrój na małe kawałki i wrzuć do 1-2 litrów wrzątku – zależy jak gęstą zupę lubisz. Jeśli chcesz ją siorpać z pomocą pałeczek, 1 litr wystarczy 😉
Grzyby namocz w wodzie, korzeń imbiru przeciśnij przez praskę do czosnku.
Po 30 minutach gotowania dodaj do wywaru namoczone i umyte grzyby moon. Po kolejnych 10 minutach gotowania dodaj imbir, sos sojowy, paprykę, groszek i makaron ryżowy. Zagotuj i wyłącz gaz. Zupa gotowa.
Smacznego!
Porcja dla 2-4 osób.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz