Domowy schab gotowany

Niedawno poznałam bardzo miłą dziewczynę, która wszystko robi sama, ale akurat nie wiedziała jak zrobić schab gotowany do kanapek. Jest bardzo zaradna, więc myślę, że potrafi. Potrzebuje tylko lekkiego bodźca, aby spróbować. Obiecałam jej, że opublikuję wpis dla niej i dla tych, którzy chcą jeść czasami mięso, ale nie chcą tego ze sklepu.

My na co dzień mięsa jemy mało, ale czasem jednak jemy. Wędlin gotowych nie kupuję. Czasem robimy je Michała sposobem (wpis na ten temat jest tu). Ja zaś specjalizuję się w potrawach pieczonych i gotowanych.

Taki ugotowany schab ma ogromne zalety – robi się go łatwo, jest chudy i wiem czym go przyprawiłam 🙂

Świetnie smakuje na liściu sałaty z dodatkiem pomidora, kiełków, rukoli, ogórka. Można na bieżąco posypywać ulubionymi przyprawami.

Składniki na domowy schab gotowany:

  • 1 kg schabu
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 20 cm pora
  • pietruszka korzeń
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 0,5 – 1 łyżki soli himalajskiej (wywar powinien być bardziej słony niż na zupę)
  • pół łyżeczki curry (stworzonej z samych ziół, bez glutaminianu) lub przyprawy uniwersalnej
  • łyżeczka lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego

Schab owiń nicią, aby był zwarty. Ja mam siatkę do wędlin, ale może być biała nić. Jeśli nie owiniesz, schab będzie jedynie mniej zwarty.

Mięso włóż do wrzącej wody i gotuj z przyprawami 30 minut. Po tym czasie dodaj warzywa i gotuj kolejne 30 minut. Wody daj tylko tyle, aby zasłoniła mięso.

W sumie po godzinie wyłącz gaz i poczekaj, aby schab ostygł w wywarze. Gdy wystygnie jest gotowy do podania na sałacie z warzywami.

Smacznego!

Domowy schab gotowany
Domowy schab gotowany
Domowy schab gotowany
Domowy schab gotowany


Domowy schab gotowany
Domowy schab gotowany

Domowy schab gotowany
Domowy schab gotowany

Po wyjęciu schabu możesz go jeszcze dla koloru posypać ulubioną przyprawą (bez glutaminianu) – słodka papryka, curry wg mojego przepisu lub co tam najbardziej lubisz i gotowe.

Na wywarze można ugotować jakąkolwiek zupę, tylko trzeba jeszcze dodać wody według uznania, ponieważ ten wywar jest słony.

Ja dodatkowo kroję cały schab na plasterki i wkładam na chwilę do wywaru, aby schab był bardziej soczysty. Po tym odsączam, część zamrażam aby było na za jakiś czas, a część przekładam do szklanego naczynia i przykrywam. Wstawiam do lodówki i zjadamy w ciągu 2-3 dni.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Domowy schab gotowany
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania