Zupa tajska. Podczas niedawnej wizyty u dobrych znajomych mieliśmy okazję przyjrzeć się powstawaniu i posmakować specjałów tajskiej kuchni. Monika odbyła właśnie profesjonalny kurs gotowania tajskiego i przygotowując potrawy na naszych oczach zasypywała nas różnymi ciekawostkami.
Kuchnia tajska charakteryzuje się bardzo wyrazistymi smakami, szczególną dbałość przywiązuje do ich zrównoważenia. Znajdziemy w niej pikantne curry, cukier palmowy, warzywa, grzyby, trawę cytrynową, bazylię, kolendrę i szereg innych składników uwypuklających smaki ostry, kwaśny, słodki, słony i gorzki.
Smak dań przygotowanych przez Monikę i opowieści o nich zaowocowały naszą własną wersją zupy tajskiej. Oto jak powstawała:)
Składniki na zupę tajską:
- 1,5 litra wody
- 1 marchewka
- 15 dag piersi indyka lub królika
- 10 cm trawy cytrynowej
- 4 liście kaffiru (można pominąć)
- 1 puszka mleka kokosowego eko (400 ml)
- 3 cm korzenia imbiru
- 10 cm pora
- 1 łyżka cukru palmowego organicznego
- 8 grzybów shitake lub pieczarek
- pół papryki czerwonej
- pół limonki
- płaska łyżka soli himalajskiej
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki chilli
- mały pęczek posiekanej kolendry
Wykonanie jest bardzo proste. Do gotującej wody dodać kolejno marchewkę pokrojoną w słupki, mięso pokrojone w małą kostkę, zmiażdżoną trawę cytrynową, kaffir, mleko kokosowe i zagotować. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę imbir, por pokrojony w talarki, cukier palmowy, pieczarki pokrojone w plastry, paprykę pokrojoną w kostkę, sok z limonki, sól, kurkumę i chilli. Zagotować i gotować 3 minuty. Gotowe.
Podając posypać kolendrą.
Porcja dla 4 osób.
Smacznego!
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz