Jak wyglądały Święta Wielkanocne na Powiślu w XIX wieku? Jak się do nich przygotowywano zarówno duchowo jak i kulinarnie? Ile z tych tradycji przetrwało do dzisiaj? O tym wszystkim rozmawiam z Grażyną Michalik, autorką książki “Smaki Powiśla”.
Wielki Tydzień to uwieńczenie 6-tygodniowego postu – czasu oczekiwania i przygotowywania się do Świąt Wielkanocnych. To także czas organizowania samych świąt, planowanie wyjazdów, potraw oraz zakupów aby je przygotować. W ferworze planów i przygotowań coraz trudniej o czas na świadome i pełne ich przeżycie.
Inspiracji do innego spojrzenia na święta dobrze jest poszukać u naszych przodków. W XIX wieku żyło się zupełnie inaczej – inaczej się przygotowywano i przeżywano święta. Wiele z tych zwyczajów przetrwało do dzisiaj, to skarbnica wiedzy, wystarczy na chwilę się zatrzymać i do niej sięgnąć…
Z tego odcinka podcastu dowiesz się:
- Jakie są typowe smaki kuchni powiśla?
- Co to jest sprawianie ogrodów, żywizna i drobiazgi w obejściu?
- Skąd się wzięła ruchoma data wielkiej nocy?
- Co jadano w okresie wielkiego postu?
- Jak się miał przednówek do wystawnych świąt?
- Tradycje Wielkiego Piątku i Wielkiej Soboty.
- Co powinno znaleźć się w koszyku ze święconką?
- Co jadano pierwszego, a co drugiego dnia świąt?
- Skąd się wziął i co oznacza śmigus-dyngus?
- Historia tradycji szukania zajączka.
Podcast: Play in new window | Download (Duration: 1:06:11 — 91.2MB)
Śledź nas: Apple Podcasts | RSS | More
Jak możesz słuchać podcastu?
- na blogu – wszystkie podcasty z naszego bloga,
- na dowolnym odtwarzaczu mp3, pliki możesz pobrać z bloga i przegrać je na swój odtwarzacz.
- Filmiki instruktażowe – jak najwygodniej słuchać na swoim telefonie – to banalnie proste! 🙂
Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robią już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze ze sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!
Oceń mój podcast – Wielkanocne smaki powiśla
Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.
-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes
Notatki do tego odcinka podcastu:
- kanał filmowy Więcej Niż Zdrowe Odżywianie
Gratuluję. Świetnie się słucha. Może Michał spróbuj w przyszłości coś zrobić z dźwiękiem. Pogłos Skypa bardzo męczy, może da się to jakoś wyeliminować? Pozdrowienia, no i zapraszam na święta… na Powiśle!!! 🙂
Dziękuję za komentarz – faktycznie Skype to nie studio radiowe 🙂
Na końcową jakość nagania dodatkowo wpływają akustyka pomieszczenia i jakość mikrofonu. Najlepiej byłoby nagrywać bezpośrednio w dobrze wygłuszonych pomieszczeniach, jednak nie zawsze logistyka na to pozwala…
Dziękuję za zaproszenie 🙂
Super ciekawie sie sluchalo!!