WNZO 018: Jak kisić warzywa i owoce?

Jak kisić warzywa? Kiszonki kojarzą mi się z kapustą. Z dzieciństwa pamiętam “obrzęd” jesiennego kiszenia kapusty. Sąsiedzi wieczorami zbierali się w kolejnych domostwach i nawzajem pomagali sobie szatkować wory kapusty, która po wymieszaniu z solą i marchwią lądowała w wielkiej drewnianej beczce.

Taką mieszankę warzywno-solną należało dobrze ugnieść, służyły do tego specjalne, używane tylko w tym celu kalosze, które zakładał najcięższy uczestnik biesiady.

Jednak kiszonki to nie tylko biała kapusta i ogórki. Podczas procesu kiszenia cukry zawarte w warzywach i owocach przetwarzane są przez bakterie na kwas mlekowy – bardzo cenny probiotyk poprawiający mikroflorę jelita grubego. Dodatkowo zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, grzechem byłoby nie sięgać do tego bogactwa częściej, ograniczając się tylko do kapusty i ogórków.

Z czego jeszcze można zrobić tę zdrową przekąskę oraz jak się do tego zabrać rozmawiam z Ulą i Marcinem – pasjonatami i odkrywcami kiszonek.

Z tego odcinka podcastu dowiesz się:

  1. Dlaczego warto robić kiszonki domowe?
  2. Jakie mają właściwości zdrowotne?
  3. Jak sobie radzić z nadmiarem soli, który może zawierać kiszonka?
  4. Jak stworzyć optymalne warunki do zakwaszania warzyw i owoców?
  5. Po czym rozpoznać, że kiszonka jest już gotowa?
  6. Jakich naczyń używać do kiszenia?
  7. Jakie warzywa i owoce można kisić?

Transkrypt podcastu –  jak kisić warzywa

Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robią już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze ze sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast – Jak kisić warzywa i owoce

Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes


 

Notatki do tego odcinka podcastu:

  • Kiszonki Tofalarii – blog o kiszonkach prowadzony przez Ulę i Marcina
  • Książka Biologiczne utrwalanie warzyw, Władysław Lech
  • Spisana treść tego podcastu, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.