Można je jeść w całości, albo wykorzystać do przygotowania smacznych, kolorowych i zdrowych potraw. Truskawki zawierają mnóstwo aktywnych biologicznie substancji odżywczych, przeciwutleniaczy i działają moczopędnie – dzięki temu odżywiają organizm i wspierają jego naturalne mechanizmy detoksykacji.
Poniżej znajdziesz 9 specjalnie wybranych zdrowych przepisów z wykorzystaniem truskawek. Smacznego!
1. Sorbet truskawkowo-bananowy.
Sorbet truskawkowo-bananowy bez konieczności posiadania maszynki do lodów. Jak to możliwe? Wystarczy mieć najzwyklejszą w świecie zamrażarkę, blender kielichowy i trochę cierpliwości.
Nasze dzieci uwielbiają sorbety. Nie lody na bazie śmietany, ale właśnie sorbety! Truskawki świetnie nadają się do ich przygotowania. Wystarczy zmiksować je z jakimś słodkim owocem i zamrozić w lodówce.
Jak to zrobić, aby powstał prawdziwy sorbet, a nie kostka lodu? Szczegółowy przepis znajdziesz w linku pod tym zdjęciem
Szczegółowy przepis na: Sorbet truskawkowo bananowy tutaj.
2. Kasza jaglana z truskawkami na śniadanie.
Kasza jaglana to doskonały pomysł na zdrowe, pełne odżywczych minerałów, alkalizujące śniadanie. Przygotowuje się ją dosłownie 15 minut. Pamiętaj tylko, aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ją pod bieżącą wodą – dzięki temu pozbędziesz się jej charakterystycznej goryczki :-).
Niektóry uwielbiają smak kaszy jaglanej tak po prostu, inni lubią ją czymś wzbogacić. W tej roli doskonale sprawdzą się słodko-kwaśne, soczyste, pełne wiosennej świeżości truskawki. Możesz je po prostu pokroić na cząstki, albo zmiksować i dosłodzić np. bananem lub daktylami.
Szczegółowy przepis na: Kasza jaglana z truskawkami na śniadanie tutaj.
3. Koktajl truskawkowy.
Zwykle sezon dojrzewania truskawek zbiega się z falą upałów, dlatego pierwsze wiosenne koktajle owocowe często robimy właśnie z truskawek. Doskonale orzeźwiają organizm, a przy okazji dostarczają mnóstwa witamin i związków mineralnych.
Szczegółowy przepis na: Koktajl truskawkowy tutaj.
4. Muffiny pełnoziarniste z truskawkami.
A może masz ochotę na słodkie truskawkowe wypieki? Ten wspaniały przepis na muffiny powstał dzięki wykorzystaniu przepisu na pełnoziarnisty murzynek. Wystarczy do niego dodać świeże truskawki i zapakować to wszystko do małych foremek.
Szczegółowy przepis na: Muffiny pełnoziarniste z truskawkami tutaj.
5. Sałatka z kaszy jaglanej, szpinaku z truskawkami.
Truskawki to naprawdę wyjątkowe owoce. Wybornie smakują same, jak również doskonale sprawdzają się w roli dodatku, wzbogacając smak innych potraw, na przykład sałatek. Są kwaśnym owocem, więc można je łączyć z innymi grupami pokarmowymi. KLIKNIJ TUTAJ, aby dowiedzieć się więcej o zasadach łączenia pokarmów.
Sałatka z kaszy jaglanej, szpinaku i truskawek to bardzo smaczny i apetyczny zastrzyk zdrowych kalorii i składników odżywczych. Odżywia, nawadnia i alkalizuje – na zdrowie!
Szczegółowy przepis na: Sałatkę z kaszy jaglanej, szpinaku z truskawkami tutaj.
6. Truskawki w domowej czekoladzie.
Truskawki w czekoladzie to doskonały pomysł na niecodzienne podanie tych smacznych i zdrowych owoców jagodowych. Polewę możesz zrobić na bazie dobrej jakości czarnej czekolady. Ja jednak bardzo Cię zachęcam do pójścia o krok dalej i samodzielnego przygotowania wspaniałej domowej czekolady, według przepisu Tatiany, który znajdziesz tutaj.
Szczegółowy przepis na: Truskawki w domowej czekoladzie tutaj.
7. Truskawkowy pudding chia.
Przygotowanie truskawkowego puddingu chia nie wymaga dużo pracy, za to więcej cierpliwości. Dlaczego? Bo już przygotowany do zjedzenia deser musi jeszcze co najmniej godzinę przeczekać w lodówce – a to jest najtrudniejsze!
Szczegółowy przepis na: Truskawkowy pudding chia tutaj.
8. Truskawkowo-orzechowe aksamitne smoothie.
Truskawki, banan, masło orzechowe i kostki lodu. Wszystko zmiksować, podawać od razu – szybkie, smaczne, proste i baaardzo zdrowe!
Szczegółowy przepis na: Truskawkowo orzechowe aksamitne smoothie tutaj.
9. Owocowy serniczek bez pieczenia.
Skąd nazwa owocowy serniczek? Stąd, że do jego zrobienia możesz wykorzystać serek mascarpone lub Twój inny ulubiony ser biały, na przykład kozi.
Szczegółowy przepis na: Owocowy serniczek bez pieczenia tutaj.
Spójrz ile smakowitości można zrobić każdego dnia z udziałem truskawek. Życzę Ci smacznego!
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych, najmniej kalorycznych i jednocześnie najbardziej odżywczych (witaminy, enzymy i foto składniki) owoców. Na skali ANDI obrazującej “gęstość odżywczą”, znajdują się one najwyżej ze wszystkich owoców! Truskawki zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, neutralizujących wolne rodniki, które są jedną z przyczyn szybszego starzenia się organizmu i powstawania stanów zapalnych. Najbardziej wartościowe (odżywcze) są wtedy, gdy są mocno dojrzałe i czerwone.
Długo mnie tu nie było. Przy dziecku brak czasu. A pomysły super. Muffiny mnie zaciekawiły:). Czyli w Polsce już sezon truskawek? Za dwa tygodnie lecimy do Polski to mam nadzieję,że się najemy:)
Oj tak, truskawkowe szaleństwo trwa
Zapraszam do wypróbowania szybkiego przepisu:
http://zdrowydzidzius.com/przepisy/truskawki-z-kremem-waniliowym/
Czy w artykule o łączeniu pokarmów, miedzy innymi owocow slodkich z kwasnymi, nie pisaliscie, ze połączenie truskawek z bananem nie jest zalecane. Tzn według sciagawki z wypisanymi owocami to chyba sie wykluczaly. Jak to jest?
Masz rację w typowej diecie rozłącznej nie łączy się owoców kwaśnych i słodkich. Jednak nie każdy chce / ma potrzebę aż tak doktrynalnie się do niej stosować, dlatego w tym samym artykule napisaliśmy: “Informacje przedstawione w artykule należy traktować jako zalecania, które nie dla każdego są bezwzględnie konieczne do wdrożenia. Jeżeli po zjedzeniu posiłku odczuwasz dyskomfort (wzdęcia, burczenie w brzuchu, gazy, zgaga itd.) lub po prostu masz nadwagę, to wprowadzenie diety rozdzielnej może być dla Ciebie doskonałym sposobem „wyciszenia” układu pokarmowego i wyrobienia sobie zdrowych nawyków żywieniowych, jak również sposobem na utratę niechcianych kilogramów.”