W tym roku na naszej pryzmie kompostu urosła dynia. Bardzo się zdziwiliśmy, ponieważ jej nie sialiśmy. Michał ją zauważył i pozwolił rosnąć w oczekiwaniu na sowite plony. Liście miała wyjątkowo rozłożyste. A owoce…
…na początku nie było ich wcale. Jednak późnym latem pojawiła się pierwsza mała dyńka, która rosła jak na drożdżach. Później pojawiły się kolejne. Bardzo się z tego powodu ucieszyliśmy, ponieważ…
Dynia zawiera ważny dla nas beta-karoten. Zupa z niej jest lekkostrawna, a przepis można wykorzystywać również podczas oczyszczania organizmu.
Składniki na zupę krem z dyni dla 1-2 osób:
- 300 ml wody
- 25 dag dyni (gdy się skończą zapasy świeżej może być mrożona)
- 1 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- pół cukinii
- mała marchewka
- mała pietruszka
- 10 cm pora
- kawałek selera
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1 łodyga selera naciowego
- kilka listków świeżego oregano lub kolendry albo bazylii
- 1 łyżeczka oleju lnianego (jeśli nie jesteś na oczyszczaniu warzywno-owocowym)
- 2 szczypty dobrej soli
Zupa krem z dyni z selerem naciowym – przygotowanie
Zagotować wodę i wrzucić do niej wszystko pokrojone jakkolwiek, oprócz czosnku, dyni, cukinii i łodygi selera. Gotować z przyprawami 15 minut.
Włożyć czosnek, dynię i cukinię pokrojone jakkolwiek i gotować około 5 minut.
Wyłączyć gaz i ostrożnie zmiksować potrawę na gładką masę. Selera naciowego pokroić na plasterki. Zupę wlać do miski, dodać seler, posypać listkami oregano i gotowe.
Smacznego 🙂
Jeśli nie jesteś akurat na poście oczyszczającym dodajemy łyżeczkę oleju lnianego.
Część wrzącej potrawy możesz wlać do wyparzonego słoika, upewnić się, że brzeg słoika jest czysty, zakręcić wyparzoną i suchą nakrętką. Postawić na nakrętce i poczekać aż wystygnie. Po tym sprawdzić, czy słoik się zapasteryzował i wstawić do lodówki. Za kilka dni potrawa będzie jak znalazł. Wystarczy ją podgrzać (NIE w mikrofalówce) i posypać świeżym selerem.
UWAGA!
Zupa krem z dyni z selerem naciowym idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod terminem postu Daniela.
Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy czasowo jedząc jedynie warzywa można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod ten link. Tam znajdziesz więcej informacji.
ZAPRASZAMY! 🙂
Na początku obawiałam się jak dużo niezdrowych rzeczy znajdę jeszcze w mojej kuchni. Dzięki uczestnictwu w Waszym wyzwaniu razem z partnerem jemy teraz więcej warzyw, synka stale ciężko przekonać. Lekkostrawne obiady cieszą się popularnością 🙂
Podobało mi się wszystko, ale najbardziej wspólne gotowanie - chętnie uczę się od innych i korzystam ze sprawdzonych przepisów 🙂 Takie zmiany w kuchni polecam każdemu ze względu na to jak człowiek dobrze się czuje po zjedzeniu zdrowych potraw - to po prostu działa.
Nie bójmy się gotować zdrowo, zajmuje to o wiele mniej czasu niż tradycyjne gotowanie - jest to wielkim plusem dla każdej mamy.
Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz