Sałata z pomidorami, słonecznikiem i kiełkami

Bardzo smaczna, na każdą okazję, łatwa w przygotowaniu i wyjątkowa – sałata. Podasz ją do śniadania, obiadu lub kolacji – pasuje do wszystkiego. Spróbuj koniecznie – u mnie wszystkim gościom smakuje.

Składniki:

  • 3 rodzaje sałat: roszponka, rukola i rzymska lub lodowa (każdej po 3 garście)
  • 6 pomidorów suszonych
  • pół serka twarogowego o smaku chrzanowym, np. Almette
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 garście ulubionych kiełków
  • 2 garście ziaren uprażonego słonecznika (nieprażony też może być)
  • 6 łyżek oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno, nierafinowanego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu

Do miski wrzuć sałaty, pomidory suszone pokrojone w kostkę oraz serek (wyjmuj go z pudełka łyżeczką) i wymieszaj. Następne składniki w podanej kolejności dodaj, ale już nie mieszaj, aby nie opadły na dno: pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, kiełki, a na wierzch posyp słonecznikiem.

Z oleju, octu i miodu zrób sos i polej składniki. Nie mieszaj – wymieszają się same przy nakładaniu. Gotowe!

Smacznego!

Porcja dla 4 osób.

A może Ty masz jakiś ciekawy przepis na sałatę z wykorzystaniem miodu? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałata z pomidorami, słonecznikiem i kiełkami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)