Bardzo smaczna, na każdą okazję, łatwa w przygotowaniu i wyjątkowa – sałata. Podasz ją do śniadania, obiadu lub kolacji – pasuje do wszystkiego. Spróbuj koniecznie – u mnie wszystkim gościom smakuje.
Składniki:
- 3 rodzaje sałat: roszponka, rukola i rzymska lub lodowa (każdej po 3 garście)
- 6 pomidorów suszonych
- pół serka twarogowego o smaku chrzanowym, np. Almette
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 garście ulubionych kiełków
- 2 garście ziaren uprażonego słonecznika (nieprażony też może być)
- 6 łyżek oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno, nierafinowanego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
Do miski wrzuć sałaty, pomidory suszone pokrojone w kostkę oraz serek (wyjmuj go z pudełka łyżeczką) i wymieszaj. Następne składniki w podanej kolejności dodaj, ale już nie mieszaj, aby nie opadły na dno: pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, kiełki, a na wierzch posyp słonecznikiem.
Z oleju, octu i miodu zrób sos i polej składniki. Nie mieszaj – wymieszają się same przy nakładaniu. Gotowe!
Smacznego!
Porcja dla 4 osób.
A może Ty masz jakiś ciekawy przepis na sałatę z wykorzystaniem miodu? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.
Zostaw komentarz