Zaraz po nowym roku córka postanowiła wziąć udział w szkolnym konkursie kulinarnym. Długo zastanawiała się co przygotować, bo miało być zdrowe i łatwe do przygotowania przez dwunastolatkę 🙂 Inspiracji szukała w kuchni międzynarodowej, padło na Argentynę! Wybrała trzy potrawy, jedną z nich jest zupa szafranowa.
Składniki na zupę szafranową z migdałami:
- pierś lub 6 skrzydełek kurczaka
- 5 ząbków czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- pół łyżeczki szafranu
- pół szklanki migdałów
- płatki migdałowe do posypania zupy
- masło klarowane lub oliwa z oliwek do podsmażenia
- 4 kromki chleba pełnoziarnistego
Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż chleb pokrojony w kostkę – będą pyszne grzanki.
Kurczaka wrzuć na 1 litr wody i gotuj 30 minut aby uzyskać wywar.
Pietruszkę zmiksuj blenderem razem z czosnkiem i migdałami. Dodaj do ugotowanego wywaru i zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i szafranem. Wyłącz gaz. Podając posyp płatkami migdałowymi i grzankami.
Smacznego!
Zostaw komentarz