Zupa szafranowa z migdałami

Zaraz po nowym roku córka postanowiła wziąć udział w szkolnym konkursie kulinarnym. Długo zastanawiała się co przygotować, bo miało być zdrowe i łatwe do przygotowania przez dwunastolatkę 🙂  Inspiracji szukała w kuchni międzynarodowej, padło na Argentynę! Wybrała trzy potrawy, jedną z nich jest zupa szafranowa.

Składniki na zupę szafranową z migdałami:IMG_8409_logo

  • pierś lub 6 skrzydełek kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • pół łyżeczki szafranu
  • pół szklanki migdałów
  • płatki migdałowe do posypania zupy
  • masło klarowane lub oliwa z oliwek do podsmażenia
  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego

Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż chleb pokrojony w kostkę – będą pyszne grzanki.

Kurczaka wrzuć na 1 litr wody i gotuj 30 minut aby uzyskać wywar.

Pietruszkę zmiksuj blenderem razem z czosnkiem i migdałami. Dodaj do ugotowanego wywaru i zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i szafranem. Wyłącz gaz. Podając posyp płatkami migdałowymi i grzankami.

Smacznego!