Szukasz pomysłu na prosty w przygotowaniu obiad? To może królik w rozmarynie? Przygotowałam go w 10 minut, a w piekarniku przez godzinkę upiekł się sam. W ogóle przepisy, którymi się dzielę są szybkie i proste w przygotowaniu. Przy trzymiesięcznym niemowlęciu nie mam dużo czasu na garkowanie – chcę nacieszyć się okresem niemowlęcym. A do tego są jeszcze starszaki, które po południu wracają ze szkoły… 🙂
Składniki na pieczonego królika z rozmarynem:
- 0,5 kg królika
- 4 szalotki (mogą być małe cebule)
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory (mogą być z puszki)
- 2 gruszki
- 40 dkg zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka cząbru
Królika umyj, obsyp przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i rozmarynem. Szalotki i pomidory pokrój w ćwiartki (nie sól).
Ułóż królika, szalotki i pomidory w naczyniu żaroodpornym z przykrywką, wlej pół szklanki wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz jeszcze 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika może tam siedzieć jeszcze pół godziny – będzie bardziej kruchy. Jeśli lubisz, możesz królika podlać delikatnie winem.
Fasolkę i pokrojone w ćwiartki gruszki włóż do naczynia do gotowania na parze i posyp cząbrem. Po zagotowaniu się wody gotuj około 10 minut i wyłącz gaz. Jeśli warzywa są wg Ciebie za twarde, poczekaj 5 minut po czym układaj na talerzach. Fasolki nie sól – razem z lekko posolonym królikiem będą stanowić dobraną parę.
Jeśli nie masz jeszcze naczynia do gotowania na parze, to szybko je zakup – warzywa w nim przyrządzane są o niebo lepsze. A tymczasem wrzuć fasolkę do gotującej się wody (bez soli). Cząbrem ją posypiesz po wyjęciu z wody. Gruszkę zaś dorzuć do królika 5 minut przed końcem pieczenia.
Smacznego!
Zamiast królika możesz w ten sposób upiec kurczaka – będzie równie wyborny, tylko królik lepszy 🙂
Porcja dla 2 osób.
A może Ty masz ciekawy i zdrowy przepis na królika? Zostaw komentarz pod tym artykułem.
To już mam pomysł na to, co zrobić z tymi króliczymi udkami, które leżakują u mnie w zamrażarce. Do tej pory się za nie nie brałam, bo nie mogłam znaleźć na necie ciekawych przepisów, a eksperymentów się bałam, bo nie mam na koncie zbyt wielu eksperymentów kulinarnych z królikiem w roli głównej 🙂
Witaj na naszym blogu! Cieszę się, że przepis Ci się spodobał, mam nadzieję, że królik będzie smakował 🙂
Proszę o przepis na królika dla chorego na raka trzustki bez czosnku cebuli grochu pieprzu wina składników wykluczonych z mojej diety. Dzięki
Proszę bardzo: https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/rosol-z-krolika/ Cebuli nie dawać. Do tego polecam artykuł: https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/naturalne-pozywienie-w-profilaktyce-raka/