Sałatki urozmaicają nasz świąteczny stół. Są kolorowe i można się nimi dobrze nasycić, a do tego są zdrowe – pod warunkiem wybrania zdrowych składników 🙂
Ta sałatka jest bardzo praktyczna – można ją przygotować dzień wcześniej – przy okazji pieczenia łososia pod pomarańczami (prosty przepis znajdziesz tu). Łososia piekę o kawałek więcej i odkładam do sałatki.
Składniki na sałatkę z makaronem, łososiem i pomidorami:
- 20 dag makaronu pełnoziarnistego (gniazda)
- 15 dag pieczonego łososia (lub innej ryby)
- 8 pomidorków koktajlowych
- 8 listków bazylii
- 20 zielonych oliwek
- sól himalajska
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, nieklarowanego
- ocet balsamiczny
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
Makron ugotuj w posolonej wodzie. Po ugotowaniu odlej wodę i polej olejem rzepakowym. Gdy przestygnie poukładaj na nim pomidorki pokrojone w ćwiartki, pokrojoną bazylię, oliwki pokrojone w plasterki i rozdrobnionego łososia. Ocet balsamiczny wymieszaj z cytryną oraz czosnkiem i polej sałatkę. Gotowe 🙂
Smacznego!
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Można kupić kawałek wędzonego łososia (nie ma znaczenia czy na zimno czy na ciepło). Gotujemy makaron, przyrządzając nasze danie bezpośrednio przez odlaniem makaronu, aby wszystko było ciepłe. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Łososia pokrojonego w cząstki (kwadraty) wrzucamy na rozgrzaną patelnię (na rozgrzane masło), dosłownie na chwilę, zanim się “rozciapie”. W zasadzie na patelni łosoś leży po to, aby się rozgrzał. Wędzony na zimno będzie się lepiej trzymał, nie rozpadnie się tak szybko, a cząstki usmażą. Łososia posypujemy odrobiną kolorowego pieprzu. Zalewamy wszystko śmietanką słodką oraz dodajemy świeży, posiekany koper. To układamy na talerzu, na którym wcześniej wykładamy ugotowany makaron. Bardzo ładnie i apetycznie wygląda na talerzu makaron kokardki, można użyć w trzech smakach/kolorach. Na danie gałązkę świeżego kopru lub naci pietruszki. Gotowe! Całe danie przygotowuje się przez ok. 10-15 minut. Jest bardzo sycące i smaczne. Spróbujcie 🙂
Faktycznie z łososiem wiele ciekawych rzeczy można zrobić 🙂
Dziękuję za wpis i pozdrawiam 🙂
Faktycznie wyszła pyszna, oliwki i pomidorki to idealne połączenie, polecam!
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂