Schab z żurawiną i pieczarkami

Trudno mi sobie wyobrazić święta bez pieczeni świątecznej – pieszczącej zmysły kolorowym wyglądem i owocowo-ziołowymi aromatami. W ten klimat doskonale wpasowuje się rolada ze schabu przełożonego pieczarkami i suszoną żurawiną.

Pieczarki uszlachetniają smak mięsa, a żurawina wprowadza delikatną słodką nutę.

Składniki na schab z żurawiną i pieczarkami:

  • 1,5 kg schabu
  • 0,5 kg pieczarek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól himalajska, pieprz

Pieczarki należy umyć, drobno pokroić, odparować na patelni, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i pozostawić do ostygnięcia.

Schab umyć, oczyścić z błon i rozkroić w poprzek tak, aby powstał prostokąt – używam do tego długiego i ostrego noża, nacinam go tak jak na poniższym zdjęciu. Natrzeć solą i pieprzem.

Schab z żurawiną i pieczarkami
Schab z żurawiną i pieczarkami

Na rozkrojonym schabie układam ostygnięte pieczarki i suszoną żurawinę.

Schab z żurawiną i pieczarkami
Schab z żurawiną i pieczarkami

Zawijam ścisło i dokładnie związuję sznurkiem do wędlin.

Schab z żurawiną i pieczarkami
Schab z żurawiną i pieczarkami

Dno naczynia żaroodpornego smaruję masłem klarowanym, wkładam zawiniętą roladę, przykrywam pokrywką i  wstawiam do zimnego piekarnika. Włączam piekarnik na 180 stC i piekę przez 90 minut.

Schab z żurawiną i pieczarkami
Schab z żurawiną i pieczarkami

Przed rozsznurowaniem należy odczekać aż pieczeń trochę ostygnie – do krojenia najlepiej użyć długiego ostrego noża.

Gotowe danie wykładam na odświętny półmisek, przystrajam rozmarynem i innymi “akcesoriami świątecznymi” 🙂

Schab z żurawiną i pieczarkami
Schab z żurawiną i pieczarkami

Pieczone potrawy doskonale się u na sprawdzają. Można je przygotować wcześniej, razem z rybą, wstawić do lodówki i upiec (praktycznie bez pracy) w dniu podania. Dodatkowo pieczenie to oprócz gotowania jeden ze zdrowszych sposobów na przygotowanie potrawy.

My taką pieczeń zjemy z pęczakiem i surówką z selera, przepis znajdziesz tu.

Smacznego!

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Schab z żurawiną i pieczarkami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)