Trudno mi sobie wyobrazić święta bez pieczeni świątecznej – pieszczącej zmysły kolorowym wyglądem i owocowo-ziołowymi aromatami. W ten klimat doskonale wpasowuje się rolada ze schabu przełożonego pieczarkami i suszoną żurawiną.
Pieczarki uszlachetniają smak mięsa, a żurawina wprowadza delikatną słodką nutę.
Składniki na schab z żurawiną i pieczarkami:
- 1,5 kg schabu
- 0,5 kg pieczarek
- 100 g suszonej żurawiny
- kilka gałązek rozmarynu
- sól himalajska, pieprz
Pieczarki należy umyć, drobno pokroić, odparować na patelni, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i pozostawić do ostygnięcia.
Schab umyć, oczyścić z błon i rozkroić w poprzek tak, aby powstał prostokąt – używam do tego długiego i ostrego noża, nacinam go tak jak na poniższym zdjęciu. Natrzeć solą i pieprzem.
Na rozkrojonym schabie układam ostygnięte pieczarki i suszoną żurawinę.
Zawijam ścisło i dokładnie związuję sznurkiem do wędlin.
Dno naczynia żaroodpornego smaruję masłem klarowanym, wkładam zawiniętą roladę, przykrywam pokrywką i wstawiam do zimnego piekarnika. Włączam piekarnik na 180 stC i piekę przez 90 minut.
Przed rozsznurowaniem należy odczekać aż pieczeń trochę ostygnie – do krojenia najlepiej użyć długiego ostrego noża.
Gotowe danie wykładam na odświętny półmisek, przystrajam rozmarynem i innymi “akcesoriami świątecznymi” 🙂
Pieczone potrawy doskonale się u na sprawdzają. Można je przygotować wcześniej, razem z rybą, wstawić do lodówki i upiec (praktycznie bez pracy) w dniu podania. Dodatkowo pieczenie to oprócz gotowania jeden ze zdrowszych sposobów na przygotowanie potrawy.
My taką pieczeń zjemy z pęczakiem i surówką z selera, przepis znajdziesz tu.
Smacznego!
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz