Bakłażan – nie dość, że to piękna ozdoba kuchni, to jeszcze smaczne warzywo. A gdy dowiesz się jak wpływa na organizm, polubisz je jeszcze bardziej.
Bakłażan posiada znaczne ilości składników odżywczych min. błonnika i jest niskokaloryczny. Stanowi źródło bioflawonoidów chroniących tętnice przed szkodliwym cholesterolem zmniejszając utlenianie tzw. dobrego cholesterolu, który ma niską gęstość. Bioflawonoidy odbudowują tętnice i zapobiegają udarowi mózgu oraz innym rodzajom krwotoków.
Są pomocne w leczeniu miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Pomagają wątrobie w usuwaniu związków toksycznych z organizmu. Wspomagają usuwanie zastoju krwi poprzez rozpuszczenie zakrzepniętej krwi oraz nadmiernego rozrostu tkanek takich jak guzy i mięśniaki powstałe na skutek zastoju krwi.
Dobrze, aby raz w tygodniu znalazł się w Twoim menu. Kobiety w ciąży powinny spożywać bakłażany sporadycznie. Poniżej przepis na wyśmienity bakłażan faszerowany:-)
Składniki na bakłażan faszerowany:
- 1 bakłażan
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 20 dkg mielonej wołowiny
- 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- szklanka soku pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki pikantnej przyprawy
- 3 łyżki śmietany 18% Piątnicy
- 1 pomidor
- żółty ser
Bakłażan przekrój wzdłuż na pół i wydrąż większość miąższu. Wydrążony miąższ i cebulę pokrój w kostkę i razem z mięsem podsmaż na oleju. Dodaj przecier i sok pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, ryż, przyprawę, śmietanę i pokrojony w kostkę pomidor. Farsz wymieszaj, napełnij nim połówki bakłażana. Każdą posyp startym serem.
Ułóż warzywo w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Bakłażan faszerowany gotowy!
Porcja dla 2 osób.
A może Ty masz jakiś ciekawy przepis na bakłażan? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Bakłażany to super sprawa. W różnej postaci podjadłem ich sobie w Bułgarii, przy okazji kilku wakacyjnych pobytów. Tam są porządnie dojrzałe i niedrogie, więc tubylcy świetnie przyrządzają je z grilla, duszone, panierowane, nadziewane i czort wie jak jeszcze. Jednym słowem: smaczna rzecz.