Taka potrawa doskonale się nadaje jako przekąska nie tylko podczas imprez, ale i podczas dnia powszedniego. Bardzo ją lubię, ponieważ sam bakłażan jest dla mnie kontrowersyjny w smaku, zaś z dodatkiem przypraw jest wyśmienity.
Składniki na bakłażan po turecku na imprezę:
- 2 bakłażany
- sól himalajska
- 60 listków rukoli (3 garście)
- 1 jogurt naturalny (nie gęsty)
- 1 ząbek czosnku
- 2 goździki
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka czarnego sezamu (może być jakikolwiek)
Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie bakłażany wypłukać z soli i delikatnie podsmażyć pod przykryciem. Delikatnie – nie musi być brązowy. Równie dobrze można go podgotować na parze.
Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zmiażdżone w moździerzu goździki oraz cynamon i wymieszać.
Umytą rukolę ułożyć na talerzu. Bakłażana ułożyć na rukoli, zalać sosem jogurtowym i posypać sezamem.
Gotowe i pyszne!
Smacznego 🙂
Są pomocne w leczeniu miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Pomagają wątrobie w usuwaniu związków toksycznych z organizmu. Wspomagają usuwanie zastoju krwi poprzez rozpuszczenie zakrzepniętej krwi oraz nadmiernego rozrostu tkanek takich jak guzy i mięśniaki powstałe na skutek zastoju krwi. Warto go jeść 🙂
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz