W naszej rodzinie lazania kojarzy się z bajką o kocie imieniem Garfield, który lazanię w mgnieniu oka połyka w całości. Jednak w świecie rzeczywistym nie jest to taki „łatwy kąsek” do zjedzenia. Mieszanka makaronu z dużą ilością sera do lekkostrawnych niestety nie należą. Jednak jest sposób, aby do tego smacznego dania podejść w inny, mniej konwencjonalny sposób i uzyskać apetycznie wyglądającą, smaczną i lekkostrawną lazanie. A do tego nie zyskać brzuszka jak Garfield 😉
Sposób jest prosty: makaron zastępujemy korzeniami selera i pasternaku, a ser soczewicą. Pasternak wygląda jak pietruszka, jednak ma delikatniejszy, bardziej słodki smak. Jeżeli akurat nie uda Ci się go kupić, nie przejmuj się. Lazanię możesz przygotować z wykorzystaniem jedynie selera, który jest do kupienia w każdym warzywniaku 🙂

Składniki na wegańską bezglutenową lazanię:
1. „Makaronowe” wypełnienie:
- 1 duży korzeń selera, lub 2 małe
- 3 korzenie pasternaku
Seler i pasternak należy obrać, umyć i pokroić w cienkie (2-3 mm) paseczki.
2. Nadzienie z grzybami i szpinakiem:
- łyżka zdrowego tłuszczu do podsmażania
- pół kilograma pieczarek
- paczka świeżego (300 gr) szpinaku – może być również mrożony
- 2 ząbki czosnku
Tłuszcz rozpuszczamy na patelni lub w rondlu z grubym dnem. Pieczarki myjemy i siekamy na cienkie płatki. Zwykle pieczarkę kroję na pół i siekam drobno na talarki wyglądające w przekroju jak ćwiartka pieczarki.
Pokrojone pieczarki podduszamy czekając aż odparuje większość wody. Na koniec dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i umyty szpinak, po kolejnych 2 minutach wyłączamy palnik.
3. Sos pomidorowo soczewicowy:
- łyżka zdrowego tłuszczu do podsmażania
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 kg pomidorów
- pół łyżeczki tymianku lub macierzanki
- kilka gałązek świeżej bazylii
- odrobina ostrego chilli (można pominąć)
- sól himalajska lub kamienna
Tłuszcz rozpuszczamy na patelni lub w rondlu z grubym dnem. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i czekamy do czasu, aż warzywa lekko się zeszklą. Dodajemy posiekane w kostkę pomidory, wypłukaną soczewicę, wodę, posiekane zioła i chilli.
Dusimy na małym ogniu, aż sos zrobi się gęsty, niemalże suchy. Na końcu dodajemy sól – do smaku.
Układamy lazanię
W dużym naczyniu lub kilku mniejszych (ja tak zrobiłem) układamy następujące warstwy:
- Płaty cienko pokrojonego selera
- Sos pomidorowo-soczewicowy
- Płaty cienko pokrojonego pasternaka – tu również może być seler
- Nadzienie z grzybami i szpinakiem
- Płaty cienko pokrojonego selera
- Sos pomidorowo-soczewicowy
- Na koniec układamy:
- plastry pomidorków koktajlowych
- posiekaną bazylię

Etap 1 – warstwa cienko pokrojonego selera i sosu pomidorowo-soczewicowy.

Etap 2 – warstwa cienko pokrojonego pasternaku (może być seler) i sos pieczarkowo-szpinakowy.

Etap 3 – warstwa cienko pokrojonego selera i sos pomidorowo-soczewicowy.

Etap 4 – warstwa pokrojonych pomidorów koktajlowych i posiekanej bazylii.
Lazanię wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C i zapiekamy bez przykrycia 30-40 minut.
Podajemy z sałatą z lekko kwaśnym dressingiem.


Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.






Wygląda przepysznie! Zapisuję do zrobienia 😉 Super pomysł w ogóle, żeby zastąpić makaron selerem i pasternakiem 🙂
Między innymi dzięki Wam, z ogromną świadomością przeprowadzam rodzinę od prawie pół roku na drogę do zdrowego odżywiania. Oczywiście mamy jeszcze dużo do zrobienia w tej kwestii, mam jednak nadzieje, że będzie coraz lepiej 🙂 zapisałam się na wasz newsletter, wydrukowałam ebooka i leży w kuchni, codziennie wykorzystuje z niego jakąś informacje. Dzięki że jesteście 🙂
To bardzo, bardzo miłe co piszesz 🙂 Dziękujemy i życzymy wiele cierpliwości i radości w przechodzeniu na zdrowe odżywianie 🙂
a w jakim naczyniu jest to pieczone czy to jest tortownica?
To jest okrągła blaszka o średnicy około 30cm.