Bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu mogłabym jeść cały dzień. Jest delikatny, lekkostrawny, smaczny i zdrowy. Robi się go dosłownie w 30 minut. Jest niezastąpiony zarówno podczas kuracji oczyszczających, jak i poza nimi. Inny sposób na taką kapustę (z tłuszczem) znajdziesz tu.
Składniki na bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu dla 1 osoby na 1-2 razy:
- 2 szklanki wody
- 1 marchewka
- 2 cebule
- ćwierć białej kapusty (około 25 dag), jeśli wiosną dajesz młodą kapustę, daj połowę
- 2 szczypty kozieradki
- szczypta kurkumy (na czubku noża, aby nie dotykać palcami, bo brudzi)
- niecałą łyżeczkę dobrej soli, ja dałam himalajską
- około pęczka kopru, tak aby było 5 stołowych łyżek posiekanego
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w małą kostkę, kapustę pokroić w dużą kostkę, koperek posiekać.
W garnku zagotować wodę i dodać doń cebulę i marchewkę oraz przyprawy bez soli. Po 10 minutach dodać kapustę i sól. Po kolejnych 5 minutach dodać koperek, zagotować i wyłączyć gaz. Pozostawić na 5 minut pod przykryciem i gotowe.
Smacznego 🙂
Bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod terminem postu Daniela.
Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy czasowo jedząc jedynie warzywa można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod ten link. Tam znajdziesz więcej informacji.
Kapusta, jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie posiada związki siarki, nadającej jej charakterystyczny ostry, gorzkawy smak. Podczas jej drobnego krojenia siarka zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym działaniu przeciwnowotworowym. Dodatkowo w kapuście znajdziesz jod, dużo witaminy C, witaminę E, wapń.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.
To jest porcja dla jednej czy dla dwóch osób? zastanawiam się, bo zrobiłam i zjadłam wszystko – pyszne!! jak wiele waszych przepisów z których korzystałam:)
Dla 1 osoby na 1-2 razy, więc wszystko w porządku 😉
Witaj Ania na naszym blogu. Niezmiernie się cieszę, że przepisy Ci odpowiadają 🙂 🙂
Zrobiłam – pycha 🙂