Chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy z ziarnami – jak już zaczęłam piec chleby, to końca nie widać. Wszyscy zadowoleni, bo mamy odmianę.
Składniki na chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy z ziarnami na zakwasie:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka zdrowej soli
- 0,5 szklanki ziaren słonecznika
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
Kaszę gryczaną wypłucz, zalej wodą w szklanej misce i odstaw na około 34 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj. Po tym czasie zmiksuj ją blenderem, a następnie dodaj pozostałe składniki, dobrze wymieszaj i przelej do foremki (około 1 litr). Odczekaj jeszcze godzinę. Następnie wstaw do piekarnika i włącz go na 180 st. Piecz 60 minut.
Kasza gryczana zawiera białko wartościowe pod względem dużej różnorodności aminokwasów, w tym egzogennych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, lecytyny, krzemu, rutyny. Duża zawartość błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza jelita. Kasza gryczana dzięki swojemu składowi działa pozytywnie na pracę mózgu, pamięć, koncentrację, wzmacnia układ nerwowy, dobrze działa na sen, wspomaga serce, stan żył i tętnic. Jest dobra dla osób chorych na cukrzycę, nadciśnienie, niedokrwistość, choroby serca i układu naczyniowego, dla osób żyjących w stresie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia, odsuwa proces starzenia organizmu w czasie. Jest zasadotwórcza.
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
Czy 1,5 szklanki wody tyczy się ilości zalania kaszy , czy to składnik dodawany do innych gdy kształtujemy chleb ? Pozdrawiam!
Ilość zalania kaszy – wodę dajemy tylko raz na początku w ilości 1,5 szklanki. 🙂