Wygląda na to, że naprawdę lubię cukinię. Cieszę się, że można ją przygotować na tyle smacznych sposobów. Czasami robię cukinię jako frittatę z serem, czasami faszerowaną pieczarkami, a czasami – gdy mam ochotę poczuć się jak na wakacjach nad Morzem Śródziemnym – robię frittatę z cukinią i zielonymi oliwkami, z dodatkiem sporej ilości oregano.
Jest bardzo zielona i wyjątkowo oreganowa. Ta przyprawa nadaje jej mocno śródziemnomorskiego charakteru.
Składniki na frittatę z cukinią dla 4 osób:
- 4 jajka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 15 zielonych oliwek
- 1 łyżka mąki gryczanej
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka masła klarowanego (może być tłuszcz kokosowy)
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Cukinię podzielić na dwie połowy. Jedną połowę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, drugą pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Oliwki pokroić na plasterki.
Roztrzepać jajka i połączyć ze startą cukinią, cebulą, połową oliwek i przyprawami oraz mąką.
Na patelni rozpuścić masło klarowane, wylać 1/3 masy, poukładać część plastrów cukinii i oliwek. Czynność powtórzyć po raz drugi i na koniec wylać resztę masy jajecznej.
Zapiekać na małym ogniu i pod przykryciem przez 15-20 minut (w zależności od kuchenki, spód ma zyskać jasnobrązowy kolor).
Na koniec posypać słodką papryką, natką pietruszki i gotowe.
Podawać ze świeżymi pomidorami lub innymi ulubionymi warzywami.
Smacznego!
Porcja dla 4 osób.
UWAGA: Pobierz przepisy!
“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe“
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.
naprawdę piszemy łącznie:P
Dzięki za czujność i witaj na naszym blogu 🙂