Frittata z kaszą jaglaną. Postanowiliśmy wybrać się na rowery. Do tej pory ja roweru nie miałam. Nie szczególnie miałam ochotę na rowerowe wycieczki z małymi dziećmi – raczej za bardzo się martwię patrząc, jak syn robi slalom na jezdni. Ja wiem, że zdąży zrobić unik przed nadjeżdżającym samochodem – sama byłam dzieckiem – ale jako matka po prostu nie mogę na to patrzeć. Moja mama też nie mogła patrzeć na wiele fascynujących rzeczy, jakie robiłam (na przykład wchodzenie na najwyższe drzewa). Dlatego robiłam to wtedy, gdy mama nie patrzyła. Tata się tak bardzo nie denerwował. W ogóle mężczyźni mają dobre podejście. Dlatego rowerami z dziećmi jeździł Michał.
Ale dzieci podrosły i kupiliśmy dla mnie rower. Nieopodal mamy park z tężnią i postanowiliśmy tam pojechać.
Przed wyjściem z domu chciałam zjeść coś lekkiego i sycącego. Ze śniadania została nam kasza jaglana więc wybraliśmy proste i sycące danie. Na tyle proste, że mógł je zrobić nasz 11-letni syn.
Składniki na pożywną frittattę z kaszą jaglaną:
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 15 dag piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 20 posiekanych łodyg szczypiorku
- 20 posiekanych liści rukoli
- łyżeczka soli kamiennej (nieoczyszczonej)
- pół łyżeczki czarnuszki lub pieprzu (my wolimy łagodne potrawy)
- pół łyżeczki papryki czerwonej w proszku
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek do podsmażenia
- 3 jajka
Kaszę jaglaną przepłukać wodą i gotować w 1/2 szklanki wody około 15 minut do całkowitego wchłonięcia wody.
W tym czasie drobno pokroić cebulę, paprykę i kurczaka. Na maśle delikatnie poddusić cebulę i pierś kurczaka, dodać kaszę razem ze świeżą papryką, szczypiorkiem i rukolą, wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i papryką czerwoną w proszku.
Jajka roztrzepać, wlać do masy, dokładnie wymieszać całość i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 20 minut. Nie mieszać. Jeśli wolisz, można wyłożyć masę do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut.
Po 20 minutach danie jest gotowe.
Smacznego!
Porcja dla 4 osób.
Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz