Wyobraź sobie, że znajomej udało się przechować kabaczek do grudnia.
Podarowała mi go, więc szybko zrobiłam z niego dwa dania: kabaczek faszerowany mięsem mielonym po mojemu (przedstawiony w kolejnym poście) oraz kabaczek faszerowany szynką, który jest drugim z nadesłanych przez czytelniczki naszego bloga sposobem na kabaczek lub cukinię – sposób Moniki.
Jako pierwszy przedstawiam sposób Moniki – bardzo szybki w wykonaniu!
Składniki kabaczek faszerowany:
- kabaczek (może być cukinia)
- szynka
- cebula
- kukurydza
- pomidory
Kabaczek pokrój na około 10 centymetrowe plastry i wydrąż pestki. Szynkę pokrój w kostkę, cebulę w talarki, pomidory zaś w cząstki.
Ułóż kabaczka w naczyniu żaroodpornym, w kabaczku poukładaj składniki i piecz około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe!
Smacznego!:-)
Jeśli i Ty masz jakiś ciekawy przepis na kabaczek, podziel się? Dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.
Zostaw komentarz