Koktajl owocowy, shake z czarnej jeżyny

Koktajl owocowy. Owoce jagodowe najlepiej smakują nie myte, zjadane prosto z krzaka. Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, że po ich zerwaniu szybko robią się bardziej kwaskowe. Pewnie dlatego czarne jeżyny zajdam garściami, skubiąc je bezpośrednio z krzewu, który rośnie w naszym ogródku.

Wracając z pracy parkuję samochód i idę na obchód działki, podchodzę do owoców, które właśnie dojrzewają, skubię i rozkoszuję się ich smakiem 🙂

Jednak w szczycie sezonu dojrzewania, owoców jest tak dużo, że nie sposób ich wszystkich zjeść skubiąc z krzaka. Trzeba je zerwać i zrobić z nimi coś, np. pyszny i zdrowy koktajl z czarnej jeżyny.

Składniki na koktajl owocowy, shake z czarnej jeżyny:

  • 1 szklanka czarnej jeżyny
  • 1/2 banana
  • 1 łyżeczka miodu lub innego zdrowego słodzika (np. melasa, daktyle, stewia, ksylitol)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Do blendera wrzucamy schłodzone umyte jeżyny, pokrojonego banana, dodajemy siemię lniane i miód. Blendujem na gładką masę. Można do tego wykorzystać blender kielichowy, lub ręczny. Ważne, aby miał wysokie obroty, które rozdrobnią również ziarenka siemienia lnianego.

Rola tego ostatniego jest bardzo ważna, oprócz tego, że zawiera błonnik i kwasy OMEGA-3, umożliwia maksymalne przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Więcej o witaminach przeczytasz w tym artykule.

Koktajl owocowy
Koktajl owocowy

Po dokładnym zblendowaniu owoców dodajemy jogurt naturalny. Zdrowy jogurt również możesz przygotować samodzielnie, według tego przepisu.

To przepis na podstawowy koktajl, shake z czarnej jeżyny. Możesz wprowadzać różne zmiany, ja czasem dodaje listek mięty (ochładza od środka), lub blenduję z kilkoma kostkami lodu – doskonale orzeźwia.

Koktajl owocowy
Koktajl owocowy
Koktajl owocowy
Koktajl owocowy

Dlaczego warto jeść czarną jeżynę?
 Przede wszystkim dlatego, że JEST! W sezonie jej dojrzewania (środek lata) należy zajadać się nią przy każdej możliwej okazji. Okres dojrzewania poszczególnych owoców i warzyw nie jest przypadkowy. Te, które właśnie dojrzewają w danym rejonie, zawierają minerały i witaminy, które organizm człowieka właśnie w tym okresie potrzebuje. Potrzebuje ich do przetrwania upałów i przygotowania się do zmiany pogody, przygotowania się do nadchodzącej jesieni.

Czarne jeżyny zawierają duże ilości przeciwutleniaczy podwyższających odporność organizmu, więcej o podnoszeniu naturalnej odporności przeczytasz w tym artykule. Dodatkowo czarna jeżyna zawiera antocyjany (naturalny barwnik pochodzenia roślinnego), kwas elagowy (związek z grupy polifenoli) i kwasy fenolowe – wszystkie mają działanie przeciwnowotworowe.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Koktajl, shake z czarnej jeżyny
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)