Łagodne spaghetti z cukinii z bakłażanem

Jak postało spaghetti z cukinii z bakłażanem? Podczas lata poznaliśmy spaghetti po sycylijsku, to znaczy tak nazywa je moja kuzynka, która nas nim poczęstowała. Na stałe wprowadziło się do naszej kuchni i co jakiś czas się nim delektujemy.

Ten wpis to pomysł na spaghetti po sycylijsku w wersji odpowiedniej dla  kompleksowego oczyszczania organizmu (nie dietą Ewy Dąbrowskiej). Jest całe warzywne i bez białka zwierzęcego. Poza czasem oczyszczania dodaję do niego jakiś tłuszcz, na przykład oliwę z oliwek, wtedy powstaje pełnowartościowy posiłek.

Więcej o kompleksowym oczyszczaniu przeczytasz tutaj.

Składniki na spaghetti z cukinii z bakłażanem:

  • 1 cukinia
  • sos (składniki i przepis poniżej)

Składniki na sos:

  • 1 bakłażan
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • liście bazylii
  • łyżeczka lubczyku
  • szczypta kozieradki
  • pół łyżeczki dobrej soli (u mnie himalajska)

Bakłażana ze skórą pokroić w kostkę, pomidora można obrać lub pokroić w kostkę razem ze skórką. Cebulę pokroić w małą kostkę (mniejszą niż pomidory). Liście bazylii poszatkować. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinię pociąć na cienkie paseczki.

Spaghetti z cukinii z bakłażanem
Spaghetti z cukinii z bakłażanem

Do garnka dać pół szklanki wody i zagotować. Dodać lubczyk i kozieradkę oraz cebulę. Po 10 minutach gotowania dodać bakłażan. Po kolejnych 5 minutach dodać pomidory, czosnek, bazylię i sól. Gotować 2 minuty od zagotowania i gotowe.

Zamiast gotowania można sos upiec w piekarniku. Należałoby wszystko (oprócz cukinii) włożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. (opcja góra – dół) na 30 minut. Sos takim sposobem robi się nieco dłużej i ma bardziej wyrazisty smak, mi akurat wtedy jeszcze bardziej smakuje.

Cukinię ugotować na parze (5 minut).

Wyłożyć makaron z cukinii na talerz, polać sosem i smacznego 🙂

Spaghetti z cukinii z bakłażanem
Spaghetti z cukinii z bakłażanem

Spaghetti z cukinii z bakłażanem
Spaghetti z cukinii z bakłażanem

Dlaczego warto jeść bakłażany?

Bakłażan posiada znaczne ilości składników odżywczych, między innymi błonnika i jest niskokaloryczny. Stanowi źródło bioflawonoidów odbudowujących tętnice i zapobiegających udarowi mózgu oraz innym rodzajom krwotoków.

Są pomocne w leczeniu miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Pomagają wątrobie w usuwaniu związków toksycznych z organizmu. Wspomagają usuwanie zastoju krwi poprzez rozpuszczenie zakrzepniętej krwi oraz nadmiernego rozrostu tkanek takich jak guzy i mięśniaki powstałe na skutek zastoju krwi.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu. Zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Łagodne spaghetti z cukinii z bakłażanem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)