Nie ulegajmy złudzeniu, nawet ziemniaki pieczone nie są szczególnie zdrowe. Najzdrowsze potrawy powstają poprzez minimalną obróbkę termiczną, a nawet jej brak – tak jadają witarianie. Jednak nawet regularnie dbając o zdrowe odżywianie czasem mamy ochotę na “coś ekstra”, coś niekoniecznie surowego i zielonego… Co wtedy zrobić? Jak upiec ziemniaki, aby były maksymalnie zdrowe i co do nich dodać, aby dodatkowo podnieść wartości zdrowotne całego posiłku?
Tak powstał przepis na obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami. Dlaczego obłędne? Bo dzięki płytkiemu ponacinaniu na cienkie plasterki otrzymujemy dwie różne konsystencje. Jedna część ziemniaka będzie chrupiąca, a druga część soczyście kremowa.
Składniki na obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami:
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 garście jarmużu
- 1 czerwona papryka
- kilka łyżek zdrowego tłuszczu do pieczenia (oliwa extra virgin, masło sklarowane, olej ryżowy)
- odrobina zdrowej soli do smaku
- pół łyżeczki curry
Składnik podane na porcję dla 1 osoby.
Ziemniaki pieczone – przygotowanie
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ponacinaj na cienkie plasterki. Nacięcia mają być na tyle głębokie, aby podczas pieczenia ziemniak się pięknie “otworzył” i na tyle płytkie, aby całość się nie rozpadła.
Najwygodniej jest nacinać wykorzystując dwie deski do kojenia tak jak na poniższym zdjęciu:
Ponacinane ziemniaki dokładnie posmaruj tłuszczem wymieszanym z solą i curry. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz około 30 minut.
W międzyczasie jarmuż umyj, osusz i posiekaj na duże kawałki. Paprykę umyj i pokrój w paski. Do misy z jarmużem i papryką dodaj odrobinę tłuszczu i soli i dokładnie wymieszaj.
Po 15-tu minutach pieczenia wyjmij ziemniaki i za pomocą pędzelka ponownie posmaruj tłuszczem z przyprawami. Zadbaj, aby jak najwięcej tłuszczu dostało się w nacięcia ziemianka – dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiący.
Gdy ziemniaki będą już upieczone dodaj do nich przygotowany wcześniej jarmuż i paprykę – zapiekaj nie dłużej niż 5 minut. Warzywa mają delikatnie zmięknąć, ale nie stracić swojego naturalnego koloru.
Gotowe! Podawaj z dużą ilością surowej zieleniny. Dzięki temu będzie “i wilk syty i owca cała”. Ty zjesz pyszne chrupiące, pieczone ziemniaki, a organizm otrzyma wartościowe składniki odżywcze.
Smacznego!
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Cześć,
Zrobiłam ziemniaki według Waszego przepisu ale niestety mi nie wyszły. To znaczy wyszły ale były niedopieczone. I tak trzymałam je w piekarniku 15 minut dłużej. Specjalnie wybierałam niezbyt duże ziemniaczki. Może trzeba jakąś konkretną odmianę?
Pozdrawiam
Ja używałem odmiany Iris, która dość szybo się gotuje / piecze. Przy innych, bardziej “opornych” warto przedłużyć czas pieczenia. Dodatkowo ja wstawiałem do już nagrzanego piekarnika.
Witam, ja właśnie tez piekę ziemniaki, nie mam pojęcia, jaka to odmiana, ale pieką się już ponad godzinę i muszą jeszcze min 10 min… Ale pachną już cudownie! Jarmuż i papryka czekają na swoją kolej, kiedy zostaną dorzucone do pieczenia 🙂
Dziękuję za mnóstwo pomysłów na piękne i smaczne dania!
Jola