Orientalne placki z płatkami owsianymi i sezamem

Z płatków owsianych robimy wiele zdrowych i smacznych potraw śniadaniowych i nie tylko. Bardzo lubimy na przykład płatki na wodzie z owocami, czyli tak bardziej na słodko – całkiem niedawno opublikowałam przepis na takie proste w przygotowaniu śniadanie.

Tym razem udało mi się zachwycić rodzinkę prostymi plackami z płatków owsianych z dodatkiem sezamu

Świetnie nadają się i na pożywne śniadanie i na lekki podwieczorek.

Składniki na orientalne placki z płatkami owsianymi i sezamem:

  • 1 szklanka suchych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 marchewka starta na tarce o małych oczkach
  • 2 łyżki podprażonych ziaren sezamu
  • łyżka sosu sojowego (bez glutaminianu)
  • 0,5 łyżeczki curry (przepis znajdziesz tu) [może być kupne, byle bez glutaminianu]
  • masło klarowane do smażenia

Składniki na sos do placków:

Płatki namocz przez 2 godziny lub całą noc w 2 szklankach wody z dodatkiem cytryny. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i delikatnie usmaż małe placuszki.

Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę i podaj do omletów.

I już 🙂 Smacznego!

Porcja dla 4 osób.

Nasz eBook z przepysznymi i odżywczymi kolacjami!

Dlaczego warto jeść i stosować owies?

Dlatego, że działa kojąco, leczy układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę, usuwa cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych, wzmacnia mięsień serca. Jest jednym z pokarmów najbogatszych w krzem, który usuwa z komórek substancje toksyczne, uszczelnia naczynia włosowate, zwiększa wytrzymałość i regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Owies zawiera czynniki powstrzymujące rozwój grzybów. Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź. Jest doskonały w profilaktyce infekcji. Płatki owsiane mają dużą zawartość błonnika i małą ilość kalorii. Same dobre rzeczy 🙂

Źródła informacji

Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:


 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Orientalne placki z płatkami owsianymi i sezamem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)