Z płatków owsianych robimy wiele zdrowych i smacznych potraw śniadaniowych i nie tylko. Bardzo lubimy na przykład płatki na wodzie z owocami, czyli tak bardziej na słodko – całkiem niedawno opublikowałam przepis na takie proste w przygotowaniu śniadanie.
Tym razem udało mi się zachwycić rodzinkę prostymi plackami z płatków owsianych z dodatkiem sezamu.
Świetnie nadają się i na pożywne śniadanie i na lekki podwieczorek.
Składniki na orientalne placki z płatkami owsianymi i sezamem:
- 1 szklanka suchych płatków owsianych bezglutenowych
- 1 łyżeczka cytryny
- 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 marchewka starta na tarce o małych oczkach
- 2 łyżki podprażonych ziaren sezamu
- łyżka sosu sojowego (bez glutaminianu)
- 0,5 łyżeczki curry (przepis znajdziesz tu) [może być kupne, byle bez glutaminianu]
- masło klarowane do smażenia
Składniki na sos do placków:
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- posiekane liście pietruszki
Płatki namocz przez 2 godziny lub całą noc w 2 szklankach wody z dodatkiem cytryny. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i delikatnie usmaż małe placuszki.
Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę i podaj do omletów.
I już 🙂 Smacznego!
Porcja dla 4 osób.
Dlatego, że działa kojąco, leczy układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę, usuwa cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych, wzmacnia mięsień serca. Jest jednym z pokarmów najbogatszych w krzem, który usuwa z komórek substancje toksyczne, uszczelnia naczynia włosowate, zwiększa wytrzymałość i regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Owies zawiera czynniki powstrzymujące rozwój grzybów. Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź. Jest doskonały w profilaktyce infekcji. Płatki owsiane mają dużą zawartość błonnika i małą ilość kalorii. Same dobre rzeczy 🙂
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
Takich placków jeszcze nie jadłem, ale na pewno spróbuję, zwłaszcza że mój starszy syn jest fanem płatków owsianych.
My możemy polecić placki z mąki kukurydzianej z dodatkiem banana i jogurtu naturalnego smażone na oleju kokosowym – bardzo smaczne 🙂
Twój przepis brzmi równie smakowicie, musimy spróbować.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
Świetny przepis 🙂 Muszę częściej stosować płatki owsiane, gdy są bardzo zdrowe i doskonale wpływają na przewód pokarmowy. Pozdrawiam.
Dziękuję za miły komentarz 🙂
Polecam i pozdrawiam!
Super wygląda. Zastanawiam się tylko, czy bez mąki (bądź innego czynnika zlepiającego) dają radę się usmażyć. Miałam podobne przygody z cukinią 😉
Płatki po namoczeniu robią się papkowate i kleiste – nie potrzeba mąki. Nie robię ich za dużych i przekładam je łopatką do odwracania, na którą mieści się cały placek.
Powodzenia i pozdrawiam 🙂
Wygląda na smaczne i pożywne, dla mnie taka wersja wystarczyłaby na cały dzień ; ) Patrzę na składniki i mam pytanie odnośnie płatków, czy mogę je zmieszać z np.: chia. Jestem początkująca i dopiero się wdrażam w zdrowe gotowanie
Witaj Madzik na naszym blogu. Według mnie chia jest świetne, ale szkoda byłoby je podsmażać (traci część swoich wartości), dlatego raczej bym ich nie dodawała akurat do tych placków.
Pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂
ten przepis jest super! Nigdy bym nie ponyslala ze playki owsiane tak dobrze komponuja sie z sosem sojowym i marhewka! I do tego ten sosik jogurtowo czosnkowy,pycha!
Mi kiedyś płatki owsiane kojarzyły się tylko jako danie śniadaniowe 🙂 Cieszę się, że placki Ci smakowały 🙂
Pozdrawiam
Fakt, wychodzą przepyszne!