Byłam w trakcie kompletowania przepisów do kursu bezglutenowego i spodziewaliśmy się gości. Doskonała okazja do testowania przepisów, bo przecież wszystko, co ugotuję czy upiekę trzeba zjeść. Więc upiekłam chleb i dwa ciasta. Jedno z ciast zdecydowanie wymaga dopracowania, ale murzynek… M U R Z Y N E K zniknął w okamgnieniu. A że jadły go również dzieci, więc opcja “z grzeczności” odpada.
Składniki na pełnoziarnisty murzynek bez glutenu:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki kakao
- 4 łyżki cukru nierafinowanego (buraczanego, trzcinowego) lub ksylitolu
- 3 łyżki tłuszczu kokosowego
- 1 szklanka dżemu truskawkowego
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 3 jaja
Polewa:
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru nierafinowanego (buraczanego, trzcinowego) lub ksylitolu
Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu do zjedzenia w okamgnieniu – wykonanie
W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche, a w drugim mokre. Następnie połącz obie mieszanki, ale zrób to bardzo szybko. Zbyt długie i dokładne mieszanie spowoduje, że będzie z ciasta zakalec.
Blachę (24×28 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej nań ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. góra/dół i piecz 35-40 minut.
Po upieczeniu ciasta przygotuj polewę: rozpuść tłuszcz kokosowy i wymieszaj z kakao i cukrem. Jeżeli posiadasz karob możesz go dodać zamiast części kakao w proporcji pół na pół. Cukier możesz zmielić na puder. Ale nie jest to konieczne, wówczas polewa będzie chrupiąca. Polej nią jeszcze ciepłe ciasto.
I gotowe – proste 🙂
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
Czym mogę zastąpić jajka? Niestety mam na nie alergie 🙁
Zrób kleik z siemienia: 2 łyżki samodzielnie zmielonego siemienia zalej wrzątkiem, przykryj i odczekaj 15 minut. Całość po przestudzeniu połącz z ciastem. 🙂
Czy mogę zastąpić cukier miodem?
Jak najbardziej.
jaka make gryczna ,kasza palona czy niepalona ?
Cześć Aga,
Niepalona.
mleko ryzowe czy robicie sami w domu ??
Zazwyczaj kupujemy – raz robiliśmy sami ale jakoś nieszczególnie nam wyszło (bardzo gęste)
Czym można zastąpić olej kokosowy? Na rzepakowym wyjdzie?
Obawiam się, że po dodaniu rzepakowego uzyskasz posmak tego oleju i to nie będzie korzystne.
Olej powinien być odporny na temperaturę, więc może być rozpuszczone masło klarowane.
niestety nie lubię smaku kokosa i jestem na diecie bezmlecznej i bezglutenowej:( wiec masło tez odpada
A czy mleko ryżowe można zastąpić zwykłym mlekiem krowim??? Pozdrawiam
Jak najbardziej można.