Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu

Byłam w trakcie kompletowania przepisów do kursu bezglutenowego i spodziewaliśmy się gości. Doskonała okazja do testowania przepisów, bo przecież wszystko, co ugotuję czy upiekę trzeba zjeść. Więc upiekłam chleb i dwa ciasta. Jedno z ciast zdecydowanie wymaga dopracowania, ale murzynek… M U R Z Y N E K zniknął w okamgnieniu. A że jadły go również dzieci, więc opcja „z grzeczności” odpada.

Składniki na pełnoziarnisty murzynek bez glutenu:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki cukru nierafinowanego (buraczanego, trzcinowego) lub ksylitolu
  • 3 łyżki tłuszczu kokosowego
  • 1 szklanka dżemu truskawkowego
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 3 jaja

Polewa:

  • 2 łyżki tłuszczu kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru nierafinowanego (buraczanego, trzcinowego) lub ksylitolu

Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu do zjedzenia w okamgnieniu – wykonanie

W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche, a w drugim mokre. Następnie połącz obie mieszanki, ale zrób to bardzo szybko. Zbyt długie i dokładne mieszanie spowoduje, że będzie z ciasta zakalec.

Blachę (24×28 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej nań ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. góra/dół i piecz 35-40 minut.

Po upieczeniu ciasta przygotuj polewę: rozpuść tłuszcz kokosowy i wymieszaj z kakao i cukrem. Jeżeli posiadasz karob możesz go dodać zamiast części kakao w proporcji pół na pół. Cukier możesz zmielić na puder. Ale nie jest to konieczne, wówczas polewa będzie chrupiąca. Polej nią jeszcze ciepłe ciasto.

I gotowe – proste 🙂

Nasz eBook z 3 dniowym bezglutenowym jadłospisem!

Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu
Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu

Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu
Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu

Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu
Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu

Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:


 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)