Pieczarki z czosnkiem. Wróciliśmy z Poznania, wpadamy do kuchni, wszyscy głodni, w lodówce oprócz światła tylko pieczarki, szpinak i ser, na szafce leży czosnek. Coś trzeba szybko przygotować. Dobrze, że szpinak już umyty 😉
Za 30 minut danie będzie gotowe.
Składniki na pieczarki z czosnkiem i szpinakiem:
- 50 dag pieczarek
- 20 dag szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- 10 dag sera żółtego (najlepiej koziego)
- pół łyżeczki soli kamiennej (nieoczyszczonej)
Pieczarki wypłukałam i wrzuciłam do garnka, w którym rozpuściłam łyżkę masła klarowanego i posypałam solą. Po 15 minutach dodałam szpinak na 3 minuty, aby się lekko sparzył. Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszałam i wyjęłam na talerz. Posypałam startym serem i gotowe! Pycha 🙂 Teraz możemy iść na targ po zakupy.
Porcja dla 4 osób.
Pieczarki oprócz wielu witamin i minerałów zawierają lektyny wiążące przeciwciała – przyłączają się one do zainfekowanych komórek ułatwiając limfocytom ich neutralizację. Dlatego są ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto zawierają składniki mineralne (żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, wapń), witaminy z grup A, B, D, E, kwas foliowy i błonnik. Szpinak zawiera dużo składników odżywczych, m.in. żelazo, które uczestniczy w procesie tworzenia się czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Te zaś transportują głównie tlen, który zabierają z płuc i przenoszą do narządów ciała, ale także dwutlenek węgla, który transportowany jest z komórek do płuc, skąd jest wydalany. Żelazo buduje skórę, włosy i paznokcie. Ma również wpływ na układ odpornościowy. Najlepiej się wchłania w towarzystwie witaminy C. W szpinaku znajdziesz również wapń, fosfor, magnez, witaminy B1, B2, PP, C.
UWAGA: QUIZZ
Kliknij na poniższe zdjęcie, aby sprawdzić swoje żywieniowe preferencje. W 2 minuty przekonasz się jak daleko Ci do eksperta.
Sprawdziłam. Smakuje wybornie. Czy pieczarki tylko lekko obsmazasz czy czekasz aż puszczą sok? Trochę dużo sosu mi wyszło…
Cieszy mnie, że Ci smakowało. To moje obsmażanie to bardziej obgotowywanie jest. Pieczarki puszczają sok i chwilę czekam, aby woda odparowała.
Pozdrawiam 🙂
Szybka i dobra kolacja polecam !!!