Pieczona karkówka z warzywami

Długo pieczona z dodatkiem kilku ząbków czosnku i suszonych ziół. Bardzo delikatna i aromatyczna pieczeń z karkówki wprost rozpływa się w ustach. Sprawdzi się doskonale w roli dania głównego podawana z gotowanymi na parze warzywami.

Składniki na pieczeń z karkówki:

  • 1 kg karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki suszonego lubczyku
  • sól z ziołami (bez glutaminianu)

Karkówkę ponacinaj, zaś w nacięcia włóż plastry czosnku. Oprósz solą i pokruszonym lubczykiem. Wstaw w przykrytym naczyniu żaroodpornym do piekarnika i piecz:

  1. około 30 minut w temperaturze 270 stopni – aż mięso się zarumieni, następnie
  2. około 30 minut w temperaturze 180 stopni, po czym
  3. wyłącz piekarnik i pozostaw pieczeń na około 30 minut. Pozwoli to zaoszczędzić energię, a karkówka się dopiecze.

Podawaj z marchewką, kalafiorem i cukinią ugotowanymi na parze. Ja do przyrządzania dań na parze używam takiego wynalazku – sprawuje się doskonale!

gotowanie na parze

Smacznego:-)

Porcja dla 6 osób.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczona karkówka z warzywami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)