Przy okazji wymyślania potraw na post warzywno-owocowy powstały pieczone warzywa z kozim serem, ponieważ ja się oczyszczałam lecz rodzina nie 🙂 Można w ten sposób upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu i wyjąć swoją porcję przed przykryciem serem.
Składniki na pieczone warzywa z kozim serem:
- ćwierć kalafiora
- ćwierć brokuła
- ćwierć kalarepy
- 15 plasterków pora
- 1 czerwona lub biała cebula
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 mały buraczek
- kawałek selera
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 szczypty kozieradki
- pół łyżeczki dobrej soli
- 6 plastrów koziego sera
Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki. Kalarepę, seler i buraka pokroić na półplasterki. Pozostałe warzywa na plasterki.
Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać przyprawami. Delikatnie wymieszać. Wlać pół szklanki wody i wstawić przykryte (np. folią aluminiową) naczynie do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec 45 minut, po czym przykryć serem i zapiekać jeszcze 5 minut bez pokrywki z folii. Gotowe.
Smacznego!
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Fantastyczny przepis, spodobał mi się, muszę koniecznie wypróbować:) Zastanawiam się jeszcze nad wersją polania tych jarzynek sosem z jogurtu i czosnku. Też powinno być ok.
Pozdrawiam Autorów strony, robicie świetną robotę:)