Pieczone warzywa z kozim serem

Przy okazji wymyślania potraw na post warzywno-owocowy powstały pieczone warzywa z kozim serem, ponieważ ja się oczyszczałam lecz rodzina nie 🙂 Można w ten sposób upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu i wyjąć swoją porcję przed przykryciem serem.

Składniki na pieczone warzywa z kozim serem:

  • ćwierć kalafiora
  • ćwierć brokuła
  • ćwierć kalarepy
  • 15 plasterków pora
  • 1 czerwona lub biała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały buraczek
  • kawałek selera
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 2 szczypty kozieradki
  • pół łyżeczki dobrej soli
  • 6 plastrów koziego sera

Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki. Kalarepęseler i buraka pokroić na półplasterki. Pozostałe warzywa na plasterki.

Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać przyprawami. Delikatnie wymieszać. Wlać pół szklanki wody i wstawić przykryte (np. folią aluminiową) naczynie do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec 45 minut, po czym przykryć serem i zapiekać jeszcze 5 minut bez pokrywki z folii. Gotowe.

Smacznego!

Pieczone warzywa z kozim serem
Pieczone warzywa z kozim serem

Pieczone warzywa z kozim serem
Pieczone warzywa z kozim serem

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczone warzywa z kozim serem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)