Pieczenie warzyw sprawia, że ich smak jest bardziej intensywny, stają się rozgrzewające i lżej strawne. Na takie pieczone warzywa krzyżowe można wykorzystać jakiekolwiek warzywa. Ja, jak już wspomniałam, wybrałam przewagę krzyżowych. Ten sposób jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy potrzebują jeść bez tłuszczu.
Składniki na pieczone warzywa krzyżowe:
- ćwierć kalafiora
- ćwierć brokuła
- ćwierć kalarepy
- 15 plasterków pora
- 1 czerwona lub biała cebula
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 mały buraczek
- kawałek selera
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 szczypty kozieradki
- pół łyżeczki dobrej soli
Jeśli któregoś z powyższych warzyw nie lubisz, nie zmuszaj się, jest ich bardzo dużo 🙂
Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki. Kalarepę, seler i buraka pokroić na półplasterki. Pozostałe warzywa na plasterki.
Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać przyprawami. Delikatnie wymieszać. Wlać pół szklanki wody i wstawić przykryte (np. folią aluminiową) naczynie do nagrzanego do 180 st. piekarnika.
Piec 50 minut. Gotowe.
Smacznego!
UWAGA!
Pieczone warzywa krzyżowe idealnie sprawdzą się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod terminem postu Daniela.
Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy czasowo jedząc jedynie warzywa można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod ten link. Tam znajdziesz więcej informacji.
ZAPRASZAMY! 🙂
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz