W drodze do Francji przypominaliśmy sobie wszystkie filmy kojarzące się z tym krajem. Ostatnio oglądaliśmy “Magię w blasku księżyca” Woodego Allena. A dzieci, jak to dzieci wołają: “Ratatuj”! A że w podróży dużo się mówi o tym, co by się zjadło (bo akurat wtedy repertuar jest mocno ograniczony) wspomnieliśmy potrawę, którą Remy w tym filmie zachwycił krytyka kulinarnego. Przypominała mu smak dzieciństwa… to było ratatouille!
Ugotowanie tego warzywnego francuskiego przysmaku chodziło mi po głowie od dłuższego czasu, a gdzież jest lepsze miejsce na jego ugotowanie jak nie we Francji? Właśnie! Na lokalnym targu kupiłam potrzebne składniki i zabrałam się za gotowanie.
Potrzebne składniki na ratatuj to tylko:
- 1 bakłażan
- 3 małe cukinie lub jedna duża (może być kabaczek)
- 3 pomidory
- 1 duża czerwona lub żółta papryka
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub bazylii
- sól himalajska
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotować warzywa. Bakłażan pokroić w plastry nasolić i odstawić na 30 minut po czym wypłukać. Cukinie pokroić w plastry. Pomidory pozbawić skóry i pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić na półplasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Przygotowane warzywa do garnka należy dodawać stopniowo, zaczynając od najtwardszych, dzięki temu po zakończeniu gotowania wszystkie będą miały idealną konsystencję.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i podsmażyć 30 sekund. Dodać cebulę posypać solą i ją zeszklić. Następnie dodać bakłażan, zamieszać i przykryć pokrywką.
Po 3 minutach dodać paprykę, zamieszać i przykryć. Po kolejnych 3 minutach dodać pomidory oraz zioła, zamieszać i przykryć.
Po 3 minutach dodać cukinie oraz ketchup, zamieszać i przykryć.
Po kolejnych 5 minutach potrawa jest gotowa.
Smacznego!
Porcja dla 4 osób.
Zostaw komentarz