Jak zrobić rozgrzewający krem z dyni? Każda pora roku ma charakterystyczne dla siebie warzywa i owoce. Natura tak to skonstruowała, że w danym okresie dojrzewają plony, które zawierają to, co akurat nasz organizm najbardziej potrzebuje. Dla mnie późne lato i jesień nieodzownie kojarzą się z dynią, a pierwsze chłody z rozgrzewającym kremem z dyni.
Jako dziecko dynię jadałem głównie w postaci zupy mlecznej z zacierkami, przepis na to danie znajdziesz tu. Z wiekiem smak człowieka staje się bardziej wytrawny, dorastamy do nowych smaków, szukamy wyzwań. Rozgrzewający krem z dyni to moje niedawne odkrycie, to słodko-ostra zupa, w której dominującą nutę nadaje imbir. Trochę cytrusowo-pikantnej egzotyki połączonej z kojącym balsamicznym smakiem dyni – pycha 🙂
Składniki na rozgrzewający krem z dyni:
- 1 kg dyni
- 1 łyżka masła klarowanego lub innego zdrowego tłuszczu
- 1 duża cebula
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka miodu lub pół banana
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
Dynię należy obrać, pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody. Alternatywnie można upiec ją razem ze skórą w piekarniku – 20 min w temperaturze 180 st.
Poszatkowaną cebulę podsmażamy na dnie garnka z grubym dnem, dodajemy ugotowaną lub upieczoną i obraną dynię, trochę wody i dusimy kilka minut.
Dodajemy obrany i poszatkowany imbir, miód lub banan, sól, cytrynę i blendujemy w garnku ręcznym blenderem.
Na patelni prażymy bez tłuszczu pestki dyni, po 1-2 minuty z każdej strony aż staną się lekko rumiane.
Krem podajemy gorący, posypany prażonymi pestkami dyni i przystrojony np. listkami bazylii.
Przed posypaniem pestkami dyni można dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Jogurt naturalny możesz samodzielnie przygotować według tego przepisu.
Smacznego!
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz