Kompot z rabarbaru oraz jabłek bez cukru

Prawidłowe nawodnienie organizmu to jeden z filarów zdrowego stylu życia. Indywidualne dzienne zapotrzebowanie na wodę jest uzależnione od: wagi naszego ciała, pracy jaką wykonujemy i warunków, w których przebywamy. Absolutne minimum to 30 ml na 1 kg masy ciała. Jednak co pić jeżeli nie mamy akurat ochoty na wodę?

Na ratunek pędzą nam nasze sezonowe polskie owoce i warzywa. Tak warzywa, bo rabarbar inaczej rzewień – to bylina, która jest warzywem. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i przyjemny, odświeżający kwaskowy smak.

Dodając do niego trochę jabłek i przypraw korzennych możemy bez konieczności dosładzania (bez cukru) ugotować sobie wspaniały kompot.

Składniki na kompot z rabarbaru oraz jabłek bez cukru:

  • 1 łodyga rabarbaru
  • 2-3 jabłka
  • kawałek imbiru
  • 2 nasiona kardamonu lub 2 szczypty mielonego
  • 4 goździki
Kompot z rabarbaru oraz jabłek bez cukru
Kompot z rabarbaru oraz jabłek bez cukru

Owoce pokroić jakkolwiek, wrzucić na gotującą się wodę razem z pozostałymi składnikami. Pogotować 3 minuty, wyłączyć gaz. Po kolejnych 20 minutach kompot jest gotowy do picia.

Taki napój jest dobrym treningiem dla mięśni twarzy, a słodycz trzeba sobie wyobrazić, ewentualnie dosłodzić ksylitolem, erytrytolem…

Jeżeli Ty nie przechodzisz żadnej formy oczyszczania i kompot jest dla Ciebie zbyt kwaśny to możesz go dosłodzić na przykład melasą z karobu lub syropem daktylowym 🙂

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”


Bezpłatny eBook, a w nim:

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Kompot z rabarbaru i jabłek bez cukru
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania