Sałatka z buraków. Charakterystyczny ciemnoczerwony kolor burak zawdzięcza posiadaniu betaniny, antyutleniacza stabilizującego wolne rodniki, zmniejszając stany zapalne i spowalniając starzenie się organizmu.
To bardzo skuteczna broń, jednak małego zasięgu, antyutleniacze mają krotką żywotność, dlatego tak ważne jest codzienne uzupełnianie ich zapasów – jedzenie świeżych warzyw i owoców.
Sałatka z czerwonego buraka, ananasa i orzechów włoskich to doskonały sposób na smaczny i zdrowy posiłek. Oprócz antyutleniaczy zawartych w buraku i ananasie dostarczymy do organizmu cenne kwasy tłuszczowe OMEGA-3 znajdujące się w orzechach włoskich. Ważne, aby były świeżo łuskane – mamy wtedy pewność, że nie są zjełczałe. Więcej o zdrowych olejach i tłuszczach możesz poczytać tu.
Składniki na sałatkę z buraków i ananasa:
- 1/2kg czerwonych buraków
- 1/3 średniego ananasa
- 1/2 szklanki świeżo wyłuskanych orzechów włoskich
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 4 łyżki nierafinowanego oleju (z oliwek, lnianego lub z rzepaku)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kiełki rzeżuchy lub pora do ozdoby
- odrobina soli himalajskiej i pieprzu
Buraki dokładnie myję, wkładam do garnka z zimną wodą, przykrywam pokrywką i zagotowuję. Po zagotowaniu zmniejszam gaz i gotuję do miękkości. Trwa to około 20 minut, od czasu do czasu sprawdzam nożem czy już są miękkie.
Obrane buraki kroję w kostkę, dodaję pokrojonego w kostkę ananasa, posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek i wyłuskane orzechy włoskie.
Całość posypuję solą, pieprzem, skrapiam oliwą i octem balsamicznym i krótko mieszam. Przed podaniem sałatkę wstawiam na minimum 2 godziny do lodówki – tym czasie różne składniki smakowe świetnie się zharmonizują.
Tuż przed podaniem na stół ozdabiam kiełkami lub inną zieleniną.
Smacznego!
Zostaw komentarz