Sezon na szparagi trwa od początku maja do połowy lipca. Warto ten czas wykorzystać na jedzenie ich w każdej postaci. Dziś na surowo – w postnej (bo bez tłuszczu) sałatce ze szparagami.
Składniki na sałatkę ze szparagami:
- pół pęczka zielonych szparagów
- 100 gr pomidorów koktajlowych
- garść szpinaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 2 szczypty zdrowej soli (ja dałam himalajską)
- łyżeczka ulubionych ziół (bez dodatków), ja dałam zioła greckie
Sałatka ze szparagami – przygotowanie
Wszystkie warzywa umyć, zdrewniałe końcówki szparagów obciąć. Szparagi pokroić na kawałki długości około 4 cm.
Pomidory pokroić według uznania. Na talerzu warstwami ułożyć: pokrojone szparagi, pomidory koktajlowe, liście szpinaku.
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z cytryną. Polać tym sałatkę, posypać ziołami i gotowe.
Sałatka ze szparagami idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod terminem postu Daniela.
Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy czasowo jedząc jedynie warzywa można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod ten link. Tam znajdziesz więcej informacji.
Zanim kupiłam kurs obawiałam się braku rzetelnych i pełnych informacji, oraz dostatecznej "opieki" nad każdym z "kursantów". Nic z tych rzeczy, informacje były podawane z dostatecznym wyprzedzeniem a wszystko było przemyślane. Do tego prowadzenie "za rączkę" do celu, gotowość pomocy w każdej chwili, super atmosfera, życzliwość i grupa wsparcia. Dzięki temu kursowi czuję siłę, pewność siebie, że można dać radę (pod opiekuńczymi skrzydłami mentorów). Mam też kilka kilogramów mniej, wiarę i lepsze samopoczucie. Najbardziej podobała mi się staranność i drobiazgowość kursu. Polecam ten kurs bo jesteście profesjonalistami. Wasze kursy są przemyślane i dopracowane. Wielu osobom brakuje mentora i osoby kontrolującej postępy i realizację programu. Przejrzyste wskazówki i dyskretne, konkretne merytoryczne wsparcie są nieocenione. Czekam na kolejne programy:)
Zielone, są bardziej wartościowe 🙂
UWAGA: Bezpłatny eBook!
“5 kluczowych zasad oczyszczania
warzywno-owocowego”
Bezpłatny eBook, a w nim:
Bardzo lubie szparagi,właśnie je zjadłam ale mogłabym jeszcze wiecej….! Ja jednak paruję je 3 min,jakos nie moge raw.
Następnym razem wypróbuje twój przepis o wygląda mi ciekawie…. dziękuję!
Proszę bardzo! 🙂 Ja też uwielbiam parowane szparagi, ten sposób ich podania stosujemy, gdy chcemy coś “na szybko” przygotować. Pozdrawiam serdecznie 🙂