Sorbet truskawkowo-bananowy, bez konieczności posiadania maszynki do lodów. Jak to możliwe? Wystarczy mieć najzwyklejszą w świecie zamrażarkę, blender kielichowy i trochę cierpliwości. Ale wszystko po kolei..
Sorbety domowe zaczęliśmy robić dlatego, że nasze dzieci wprost je uwielbiają. Bardzo nas to cieszy, bo będąc gdzieś na wakacjach z mniejszą obawą o to, z czego zostały zrobione kupujemy im właśnie takie lody, jakie lubią najbardziej – sorbety!
Jednak będąc w domu, szczególnie w samym środku sezonu truskawkowego, sorbet truskawkowo-bananowy można zrobić samodzielnie. I to bez konieczności posiadania maszynki do lodów.
Składniki na sorbet truskawkowo-bananowy:
- 3 szklanki dobrze dojrzałych truskawek
- 3 dobrze dojrzałe banany
- 1 łyżka tłuszczu koksowego
- odrobiona wody lub mleka roślinnego
- odrobina migdałów i mięty
Truskawki obrać, umyć i osuszyć. Banany obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie owoce (banany i truskawki) włożyć na najwyższą półkę zamrażarki (szuflada do szybkiego zamrażania) na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.
Truskawki i banany doskonale komponują się smakowo, “kropką nad i” jest nuta kokosowego posmaku pochodząca z oleju kokosowego. Oprócz wzbogacania smaku olej pełni w lodach jeszcze jedną ważną funkcję – pozwala lepiej przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K).
Więcej o rodzajach witamin przeczytasz w tym artykule.
Sorbet truskawkowo-bananowy – przygotowanie
Owoce wyjmuję z zamrażarki 30 minut przed blendowaniem.
Do blendera kielichowego wrzucam minimalnie rozmarznięte truskawki i banany, dodaję łyżkę tłuszczu koksowego i odrobinę wody lub mleka roślinnego. Miksuję na gładką masę.
Właściwie to sorbet gotowy, można go przełożyć do pucharków i po posypaniu posiekanymi migdałami i ozdobieniu miętą zajadać ze smakiem.
Jednak, można pójść o krok dalej… Zmiksowane zamrożone owoce przełożyć do pudełka po lodach i wstawić ponownie do zamrażalnika. Trzy razy w odstępach co 2-3 godziny wyciągnąć pudełko z sorbetem i mieszać go, głównie przy dnie i bokach, bo tam zamarza najszybciej.
My do przygotowania takich pysznych sorbetów wykorzystujemy blender wysokoobrotowy. KLIKNIJ TUTAJ, aby dowiedzieć się o nim czegoś więcej.
Po 10-12 godzinach sorbet truskawkowo-bananowy jest gotowy. Można go przechowywać kilka tygodni w zamrażalniku.
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych, najmniej kalorycznych i jednocześnie najbardziej odżywczych (witaminy, enzymy i foto składniki) owoców. Na skali ANDI obrazującej “gęstość odżywczą”, znajdują się one najwyżej ze wszystkich owoców! Truskawki zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki. Wolne rodniki zaś są jedną z przyczyn szybszego starzenia się organizmu i powstawania stanów zapalnych. Najbardziej wartościowe (odżywcze) są wtedy, gdy są mocno dojrzałe i czerwone.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz