Nigdy nie przepadałem za smakiem anyżu, dopóki nie spróbowałem aromatycznej i orzeźwiającej surówki z kopru włoskiego – fenkuła. Samo przygotowanie jest banalnie proste.
Przepis poleciła nam kuzynka Alicja. Za każdym razem, gdy u niej bywamy zaskakuje nas czymś oryginalnym, smacznym i zdrowym. Dlatego, jak tylko wspominała o tej surówce wiedziałem, że muszę ją wypróbować.
Składniki na surówkę z kopru włoskiego (fenkuła):
- 2 kopry włoskie
- dwie łyżki nasion dyni
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Fenkuły należy umyć i pokroić w paski, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Na koniec doprawić odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu, posypać świeżo uprażonymi pestkami dyni i ozdobić kawałkami cytryny.
Jest to jedna z najbardziej orzeźwiających surówek jaki jadłem, doskonale sprawdzi się w roli startera lub lekkiej przekąski.
Smacznego!
Zostaw komentarz