Mam! Nareszcie mam blender, który potrafi zmiksować pasztet! I orzeszki ziemne na masło orzechowe! – tak napisałam w 2017 roku, gdy do domu dotarł G21 Perfect Smoothie Vitality. Cały czas sprawuje się doskonale, a teraz do testów przyszła jego nowa, jeszcze lepsza wersja – G21 Perfection.
Przetestowałam już 5 blenderów, a 2 “zajechałam”‘ czyli zamęczyłam. Pierwszemu zużyły się części łączące silnik z kielichem (500 zł). Drugi nie nadawał się do gorącego, ani do pasztetu, ani do masła orzechowego (90 zł). Trzeci nie nadawał się do gorącego i pasztetu (350 zł). Czwarty najpierw zaczął niemiłosiernie wyć, a później przeciekać (120 zł). Dawno temu używałam również blendera w formie kielicha przy sokowirówce, ale z nim w ogóle nie było mowy o ciężkiej pracy.
Tak wygląda G21 Perfect Smoothie Vitality
A tak wygląda G21 Perfection
Wiedziałam, że istnieje taki blender, który sprosta potrzebom naszej rodziny, jak chociażby Vitamix, ale te ceny… Jeszcze nie teraz… Dlatego miałam spore wyzwanie, jaki blender kupić tym razem. Ile powinien kosztować? Jestem zdania, że nie trzeba wydawać olbrzymiej kwoty, aby kupić niezbędny sprzęt do kuchni. Nie chciałam też płacić za markę. Ale jaka jest kwota minimalna, dająca produkt, który sprosta naszym potrzebom?
Jak dużo musi kosztować blender dla rodziny?
Nie chciałam już wydawać więcej pieniędzy, aby się przekonać, że kolejny nie da rady. Od razu można było kupić sprzęt G21, zamiast wydawać 500, 90, 350, 120… w imię zasady: chytry traci dwa razy, ale na czymś musiałam się nauczyć, aby mieć teraz jakieś zdanie w tym temacie.
Przeczesałam internet i moją uwagę przykuł G21 Perfect Smoothie Vitality. Skontaktowałam się z dystrybutorem i w związku z tym, że prowadzimy bloga, przysłał nam go na przetestowanie.
Wiedziałam, że jeśli blender zda mój egzamin, będziemy go rekomendować czytelnikom, ponieważ pytają nas o takie rzeczy. Blender przyjechał, zaczęłam go używać i naprawdę się ucieszyłam, że jest taki, jak chciałam. Po tak długim czasie użytkowania mogę tylko potwierdzić, że jest świetny.
Jak napisałam na wstępie, potrafi zmiksować pasztet i orzeszki ziemne na masło orzechowe, i sezam na chałwę, i masę na batony, i gęstą zupę, i zrobić pyszne aksamitne smoothie, i zmielić ziarna ciecierzycy na mąkę i zrobić fantastyczne lody sorbetowe! I jeszcze wymyśliłam rewelacyjne cukierki :-). Sama sprawdź jak pracuje klikając na powyższe linki.
Nie ma żadnej potrawy, z której musiałabym zrezygnować ze względu na brak odpowiednio silnego blendera – ma bardzo efektywne rozdrabnianie na aksamitną konsystencję.
Perfection jest jeszcze silniejszy – ma 1700 W mocy i płynną regulację obrotów od 10 000 do 32 000 na minutę.
Posiada sześć ostrzy ułożonych 3D, wykonanych z wysokiej jakości stali. Dwa ostrza skierowane są w dół blendera (wybierają z dołu kielicha), dwa ostrza na płasko oraz dwa ostrza w górę (aby pobierać z góry). Świetnie sobie radzi z rozdrabnianiem bardzo gęstego towaru, mieleniem mąki, czy zrobieniem masła z orzechów.
Tamper/popychacz do mieszania składników w trakcie pracy blendera (zobaczysz na filmie) jest genialnym dodatkiem. W pokrywie jest otwór z zatyczką. Po zdjęciu zatyczki można bezpiecznie używać tampera do mieszania składników bez obaw, że dotknie się noży.
Jego lekki 2,5! litrowy kielich wykonany jest z tritanu – tworzywa wolnego od Bisfenolu A (BPA Free), nie uwalnia substancji do pokarmu, jest odporny na temperaturę w zakresie od – 40 do + 120 st. C i nie ulega odkształceniom (w dozwolonym zakresie temperatur)
Można też dokupić mniejszy kielich o pojemności 0,9 litra, który świetnie się sprawdzi na koktajle dla dwóch osób.
Posiada zabezpieczenie przed uruchomieniem, jeśli kielich nie został prawidłowo postawiony. Na obudowie nie ma miejsca, w które trzeba trafić, aby go nakręcić. Stawia się go po prostu na obudowie, więc nie ma znaczenia czy ktoś jest prawo- czy leworęczny.
Ma zabezpieczenie przed przegrzaniem. A przegrzanie jest tu chyba niemożliwe, ponieważ tak szybko miksuje potrawy, że nie zdąża się przegrzać. Może pracować nawet 8 minut bez przerwy.
Dzięki temu, że może długo pracować, blendowane składniki można podgrzać do uzyskania na przykład ciepłego koktajlu lub gorącej zupy.
Aby wyjąć potrawę z kielicha dobrze jest mieć silikonową szpatułkę.
Po wyjęciu potrawy płuczę kielich, nalewam wodę, ustawiam na najwyższe obroty i przez 30 sek. miksuję. Mój ostatni blender miał odkręcane dno, aby wyjmowanie potraw było naprawdę łatwe, ale niestety po kilku miesiącach dno zaczęło przeciekać.
Dużą zaletą tego blendera jest możliwość blendowania w próżni.
Oznacza to, że przed blendowaniem specjalna do tego celu nakładka próżniowa, którą można dokupić do blendera, odsysa powietrze, dzięki czemu, na przykład koktajl, jest mniej napowietrzony. Mniej powietrza w koktajlu pozwala mu dłużej zachować świeżość.
Nowsza wersja ma w obudowie wygodne uchwyty do przestawiania blendera na blacie.
Pod blenderem jest miejsce na zwinięty przewód, dzięki czemu można dopasować jego długość do swoich potrzeb, by nie plątał się na blacie. Jego długość maksymalna to 142 cm.
Dostępny jest w 5 atrakcyjnych kolorach i można go ładnie skomponować z wystrojem kuchni.
Perfection otrzymał dłuższą gwarancję w porównaniu do poprzedniej wersji. Ma 4 lata gwarancji na silnik, sterowanie i zasilanie oraz 2 lata na kielich.
Producent w nowych blenderach zastosował w kielichu nową generację łożysk. Są one uszczelnione, przez co jeszcze bardziej zwiększa się ich żywotność i daje możliwość mycia kielicha w zmywarce.
Co zrobić, aby skorzystać z 100 PLN rabatu na ten lub inny sprzęt z oferty?
- Trzeba wejść na stronę sprzedawcy link tutaj do ulepszonej wersji blendera.
- Wybrać kolor.
- Dodać produkt do koszyka.
- Przejść do realizacji zamówienia.
- W polu KUPONY wpisać TATIANA.
- Wcisnąć OK i cieszyć się 100 PLN rabatu 🙂
______________________________________________________________________________
Poniżej możesz obejrzeć filmy nagrane z poprzednią wersją blendera, aby zobaczyć, jak fantastycznie radzi sobie z ciężkimi produktami. Nowy blender jest jeszcze lepszy 🙂
______________________________________________________________________________
Masło orzechowe:
- 40 dag orzeszków ziemnych prażonych bez soli
- 0,5 łyżeczki soli nierafinowanej
To jeden z lepszych testów dla blendera – zrobić masło z orzechów 🙂 Wsyp orzeszki razem z solą do blendera i miksuj około 2 minuty. Jeżeli chcesz bardziej płynną konsystencję, to dla tego blendera nie problem. Miksuj minutę dłużej.
Takie masło zrobione w domu kosztuje 6 zł za 400 g, gdzie w sklepie trzeba zapłacić za porządny produkt ponad 16 zł za 470 g. Nie jest to jeszcze powód, aby kupić blender za kilkaset złotych, ale zmiana, jaka nastąpi w kuchni, ta wygodna i skrócenie czasu pracy, są tego warte.
Pyszna zupa bez gotowania dla 2. osób:
- 1 czerwona papryka
- 0,5 małej cukinii (bez skóry)
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml mleka kokosowego, albo wiórków kokosowych
- 0,5 łyżeczki curry
- 2-3 szczypty soli nierafinowanej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1-2 garście migdałów posiekanych nożem
Wszystkie składniki (oprócz pomidorków i migdałów) miksuj 4 minuty do momentu zmiksowania i podgrzania potrawy.
Przelej do misek, dodaj przekrojone na pół pomidorki i posyp posiekanymi migdałami. Jest to zupa doskonała, gdy potrzebujesz zjeść już i nie masz czasu gotować. Albo gdy zwyczajnie chcesz zachować jak największą ilość wartości odżywczych w potrawie. Do zjedzenia zaraz po przygotowaniu.
Pasztet bezmięsny:
- 50 dag pieczarek
- 40 dag soczewicy czerwonej (2 szklanki)
- 2,5 szklanki wody
- 6 sztuk suszonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 0,5 szklanki pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli nierafinowanej
- 4 łyżki tłuszczu, np. oliwa z oliwek
- po 0,5 łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki i kurkumy
- po 1 łyżeczce lubczyku i świeżo startej gałki muszkatołowej
Pieczarki umyj i wrzuć do garnka z odrobiną wody, posól. Dodaj przyprawy (oprócz gałki), suszone pomidory oraz cebulę i gotuj 10 minut.
Dodaj soczewicę i gotuj jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie zmiksuj wszystko z czosnkiem i gałką muszkatołową. Mój blender potrzebuje na to niecałą minutę!
Dodaj pestki dyni, zamieszaj i przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja mierzy 34 x 11 cm i ma 1,8 litra). Wstaw do nagrzanego piekarnika – 160 st. góra/dół i piecz 30 minut.
Aby moje poprzednie blendery kielichowe podołały takiemu zadaniu, musiałam najpierw warzywa rozdrobnić ręcznym blenderem. Lubię, aby pasztet miał gładką konsystencję, dlatego przelewałam go do blendera kielichowego i dalej miksowałam. Teraz wszystko ląduje od razu w kielichu.
Nowsza wersja jest chyba nawet ładniejsza 😉
Podsumowując
Możesz tak jak ja eksperymentować z różnymi tańszymi blenderami. Faktycznie wiele z nich sprawdzi się w podstawowych zastosowaniach, szczególnie jeżeli z blendera korzystasz bardzo sporadycznie.
Jeżeli jednak potrzebujesz blendera do codziennego użytku, który poradzi sobie nawet z najbardziej wymagającymi potrawami, to z czystym sumieniem polecam zakup blendera G21 Perfection.
Na zdrowie!
Aby kupić ten blender (lub inny sprzęt z oferty) z 100 PLN rabatu, należy:
- Wejść na stronę nowego blendera link tutaj.
- Wybrać kolor.
- Dodać produkt do koszyka.
- Przejść do realizacji zamówienia.
- W polu KUPONY wpisać TATIANA.
- Wcisnąć OK i cieszyć się rabatem🙂
I na koniec pomysły na pyszne aksamitne koktajle
Koktajl z kaki i szpinakiem dla 2. osób:
- 1 owoc kaki (możesz zamienić na gruszkę)
- 1 marchewka
- 1 banan
- 2 garście świeżego szpinaku
- 200 ml wody lub mleka roślinnego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 kostki lodu
Miksuj 1 minutę. Zacznij od mniejszych obrotów i powoli zwiększaj. Jeżeli chcesz, aby koktajl był lekko ciepły, wówczas nie dawaj lodu i miksuj około 2 minuty, aż poczujesz, że dzbanek robi się ciepły.
Koktajl z kaki i kapustą pekińską dla 2. osób:
- 1 owoc kaki (możesz zamienić na gruszkę)
- 1 marchewka
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 8-10 migdałów
- 200 ml wody lub mleka np. roślinnego
- 2 kostki lodu
Marchewki pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko razem miksuj 1 minutę na średnich obrotach (zaczynając od mniejszych).
Koktajl czekoladowy z płatków owsianych dla 2. osób:
- 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżeczki prawdziwego kakao, albo karobu
- 1 szklanka wody
- łyżeczka miodu do smaku (opcjonalnie)
- 1 szczypta dobrej soli
- 2-3 szczypty cynamonu
Płatki namocz w wodzie na 10 minut. Nie gotuj. Do blendera wrzuć wszystkie składniki i miksuj 2 minuty. Po przelaniu do szklanek posyp cynamonem.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą vitamoc.pl
Czy on skruszy lód oraz zrobi lody, te z zmrożonych owoców?
I pokruszy lód i przygotuje lody 🙂
Dobrze, że można nabyć taki w Polsce. Podobny do innych droższych firm. Polecam taki sprzęt również, szczególnie przy lodach z mrożonych bananów albo jak Tatiana robisz masło orzechowe to zgadzam się- super pomocny taki sprzęt. Czy do falafli moich ukochanych. Rewelacja
Czy ten blender zmieli ciecierzycę na mąkę?
Tak 🙂
To świetnie że jest taki blender na polskim rynku i to za rozsadna cene. Pewnie dorównuje jakościa Vitamix’owi ktorego mam i używam juz 7 lat! Wspaniale! Pozdrawiam serdecznie
Jak dla mnie blender tylko z tytanowimi lub ceramicznymi ostrzami. Przeciez metal wchodzi w reakcje z witaminami i je poprostu niszczy..przy takiej predkosci powstaje nam zupa z jonami metalowymi
A czy mógłbyś napisać jaki blender polecasz?
Co masz na myśli pisząc “ma kielich oznaczony 7”? Kielich tego blendera jest zrobiony z tritanu, który charakteryzuje się doskonałą odpornością chemiczną, wysoką wytrzymałością cieplną (pod wpływem ciepła nie wydziela szkodliwego bisfenolu A).
Oznaczony jest 7 u podstawy kielicha (wewnątrz kielicha na dole, pod śrubą, 7 jest bardzo mała) Co znaczy 7? https://opakowania.com.pl/news/symbole-na-plastikowych-opakowaniach-znaczenie-64327.html
Natomiast nakrywka już jest PP czyli 5
i to jest właśnie zastanawiające…, niby kielich jest z bezpiecznego tritanu-jak nas informuja, ale oznaczony jest nr. 7-czyli szkodliwy; czy to znaczy,ze producenci robia nas w balona??
Tritan w tej klasyfikacji nie jest ujęty w grupach 1-6 dlatego wpada do kategorii 7 (inne). Jednak jest on materiałem „BPA free”, dlatego można go bezpiecznie używać w kuchni (również podgrzewając).
Dobry blender kielichowy to podstawa w kuchni.. a w roślinnej kuchni w szczególności:)
Dzięki za wpis
Aaaa, właśnie nabyłam!!! Ale ale , dzban nie siedzi fest w podstawie, w sensie nie ma tak, jak inne blendery, kt. trzeba przekręcić na podstawie zeby mocno siedzialy. Czy twój też tak ma???
Ps. Fantastyczne przepisy , będą robione!!
Ekstra. Tak, jego się nie przykręca. Zawsze miałam z tym kłopot, aby dobrze nakręcić 😉
Mam ten blender i jestem zrozpaczona kiedy widze te z odwracanymi kielichami nutribulet. Czy firma g21 ma w planach dorobić rowniez taki kielich z dokrecanymi ostrzami? Moze warto im co nieco zasugerować. chetnie bym dokupila
Jesteśmy w kontakcie z producentem g21, rozważają wprowadzenie takiego kielicha, najwcześniej w czerwcu ale jeszcze nie ma ostatecznej decyzji.