Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy

Pasztety w naszym domu to już tradycja. Można je zrobić chyba ze wszystkiego. Kiedyś robiłam tylko mięsny – ale teraz cały czas odkrywam nowe smaki i na ten mięsny nie ma już czasu. Dynia urosła na podwórku i tak powstał pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy.

A jaką pyszną tartę można wyczarować z dyni!

Składniki na pasztet z dyni i ciecierzycy:

  • 70 dag obranej dyni
  • 40 dag suchej ciecierzycy
  • kawałek selera
  • pół pora
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szczypty kurkumy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • po 0,5 łyżeczki czarnuszki (może być pieprz), cząbru, kminku, kozieradki i papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2,5 łyżeczki dobrej soli, np. himalajskiej
  • po 2 łyżki: siemienia lnianegopestek dyni i słonecznika (może być podprażony na suchej patelni – jest smaczniejszy)

Ciecierzycę namoczyć na co najmniej 8 godzin (ja zalewam ja dużą ilością wody na noc). Po tym czasie odlać wodę i przesypać ciecierzycę do garnka. Gotować w minimalnej ilości wody (około 2 szklanki) przez 10 minut, po czym dodać pokrojoną w małą kostkę (lub startą) dynię.

Po kolejnych 20 minutach dodać pozostałe rozdrobnione składniki (oprócz czosnku i nasion). Gotować jeszcze 15-20 minut.

Po tym czasie odlać wodę do szklanki (aby pasztet nie był zbyt rzadki), dodać czosnek oraz siemię lniane i wszystko zmiksować blenderem ręcznym. Jeśli będzie to niezbędne, dodać wodę od gotowania. Po zmiksowaniu dodać pestki dyni i słonecznika, wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja ma 21 x 12 cm, ale pasztet przełożyłam również do dwóch słoików o pojemności 330 ml, aby czekały na później.

Blaszkę i słoiki wstawić do nagrzanego do 170 st piekarnika i piec 30 minut, przy czym słoiki należy wystawić po 10 minutach, zakręcić czystymi nakrętkami i pozostawić do zapasteryzowania. Słoiki można oczywiście pominąć i pasztet przelać do większej blaszki.

Najlepszy jest gdy ostygnie i odparuje, czyli na kolejny dzień. Smacznego!

Nasz eBook z obłędnymi pastami warzywnymi!

Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy
Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy

Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy
Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy

Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy
Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

A dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca zwana także grochem włoskim lub cieciorką jest bardzo bogatym źródłem zdrowego białka (około 8 g w 100 g ugotowanej ciecierzycy). Zawiera błonnik i cenne mikroelementy: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, kwas foliowy, witaminę C, B6, A, K, cynk. Jej spożywanie pomaga zmniejszyć stężenie złego cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy i chorób serca. Obniża ciśnienie krwi. Przeciwdziała zawałowi serca, anemii, osteoporozie. Wspomaga również zdrowie włosów i paznokci. 

 

 

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania