Bardzo lubimy fasolę, im większa tym lepsza. Ostatnio kupiłam Jasia tak wielkiego, że aż się zdziwiłam. A jaki smaczny jest! Tydzień wcześniej zrobiłam fasolkę po bretońsku (bez mięsa). Tym razem mieliśmy ochotę na coś rzadszego i z ziemniakami. Pyszną zupę fasolową ugotowałam zgodnie z kolejnością stosowaną w kuchni Pięciu Przemian.
Składniki na wyśmienitą zupę fasolową:
- 2 szklanki suchej fasoli Jaś
- łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki majeranku
- łyżeczka lubczyku
- pół łyżeczki macierzanki
- pół łyżeczki kozieradki
- 2 liście laurowe
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 60 dag ziemniaków
- 2 cebule
- 1 por
- 8 kulek ziela angielskiego
- mały seler
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki soli morskiej
Fasolę zalałam wodą i odstawiłam na noc. Rano ją wypłukałam i wrzuciłam na gotującą się wodę, aby fasola “puściła gazy” 😉 Po 5 minutach gotowania wypłukałam ją i dałam na świeży wrzątek. Dzięki tej zabawie fasola staje się lżej strawna. Pozostawiłam do gotowania na około 40 minut.
W drugim garnku zagotowałam wodę, dodałam kurkumę, majeranek, lubczyk, macierzankę, kozieradkę i liście laurowe.
Następnie po kolei dodałam pokrojone mniej więcej w kostkę: marchewki, pietruszki i ziemniaki.
Zagotowałam i dodałam: pokrojone cebule i por, ziele angielskie, pokrojony w małą kostkę seler, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotowałam.
Połączyłam z ugotowaną fasolą. Gotowałam 10 minut.
Dodałam soli, zagotowałam i wyłączyłam gaz. Za kolejnych 10 minut zupa była gotowa.
Wyśmienita zupa fasolowa. Fasola rozpływała się w ustach 🙂
Porcja dla 4 osób.
Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałą na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Super! Właśnie się zastanawiałam nad obiadem w niedzielę 😉 To już wiem co zrobię 😀 Dzięki!
Ciekawy przepis ale to wylewanie wody to pozbawianie sie białka niestety. Ja tego nie robię ale za to dodaje jeszcze ciut kminku i cząbru aby wyeliminować wzdęcia ewentualne…
Dziekuje za przypomnienie i juz nastawiam fasole na moczenie i jutro zupa będzie gotowana; 1-szy raz według 5 przemian!
W sumie ja również nie wylewałam kiedyś wody, ale próbuję nowych praktyk i pewnie wrócę do poprzedniej 🙂 Kminek i cząber? Muszę spróbować 🙂
Pyyyszna zupa! Ja również wody nie zmieniałam podczas gotowania, co więcej – woda, w której ugotowała się fasola również trafiła do garnka z zupą 😉 Już dawno nie jadłam tak dobrej zupy fasolowej 🙂 Jeszcze raz dziękuję!
Kto by pomyślał, ze zupa bez mięsa będzie dobra, prawda? 🙂 Bardzo się cieszę z Waszych komentarzy 🙂
Dokładnie – człowiek tak się przyzwyczaił do zup na mięsie, że wydaje się że bez niego nie można 🙂 A właśnie że można! I czasem taka zupa jest smaczniejsza jeszcze 😀 Przepis trafia do mojego przepiśnika 🙂
Ale fajnie 🙂
czy można taką zupę podać 15 miesięcznemu Maluszkowi ???
Tak, można. W razie wątpliwości, który pokarm kiedy włączać, pod tym linkiem znajdziesz informacje o kolejności wprowadzania pokarmów.
Pozdrawiam 🙂
super 🙂 dziękuję bardzo
Dzień dobry, mam pytanie jaka jest ilość wody w tym przepisie? Z góry dziękuje za odpowiedź
Dzień dobry, tu nie ma konkretnej ilości wody. To zależy od preferowanej konsystencji. Można najpierw dać 1 litr i zobaczyć, czy odpowiada.