Źródła informacji wykorzystywanych w artykułach:
- Paul Pitchford „Odżywianie dla zdrowia”
- Dr Joel Fuhrman „Superodporność. Jak z posiłków czerpać zdrowie”
- Dr Joel Fuhrman „Zdrowe dzieciaki. Jak odżywiać dzieci, by były odporne na choroby”
- Bożena Żak-Cyran „Jedz i żyj zgodnie z porami roku”
- Katarzyna Bosacka, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska „Czy wiesz, co jesz?”
- Julieanna Hever „Dieta roślinna na co dzień”
- Barbara Simonsohn „Sok z młodego jęczmienia. Eliksir młodości i gwarancja zdrowia”
- USDA National Nutrient Database for Standard Reference
- Wykład dr Ewy Dąbrowskiej – część 1
- Wykład dr Ewy Dąbrowskiej – część 2
- Ewa Dąbrowska „Ciało i ducha ratować żywieniem”
- Ewa Dąbrowska „Przywracać zdrowie żywieniem”
- T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell II „Nowoczesne zasady odżywiania”
- Leanne Campbell „Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce”
- Michał Tombak „Droga do zdrowia”
- Zasady żywienia zdrowych niemowląt – Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
- Dan Buettner „Niebieskie strefy. 9 lekcji długowieczności od ludzi żyjących najdłużej”
- Cholesterol – fakty i mity – prezentacja Jerzego Zięby
- Beata Pawlikowska – „Największe skarby naszej cywilizacji”
- Beata Pawlikowska – „W dżungli zdrowia”
- Dr Emerson Eggerichs „Miłość i szacunek”
- Dr Emerson Eggerichs „Miłość i szacunek w rodzinie”
- Beata Sokołowska „Alkaliczny styl życia”
- Beata Sokołowska „Alkaliczny detoks”
- Julita Bator „Zamień chemię na jedzenie”
- Charles Duhigg „Siła nawyku”
- Monika Biblis „Zima według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie”
- Greg McKeown „Esencjalista”
- Jon Gordon „Pozytywny pies. Opowieść o sile pozytywności”
- Andreas Moritz „Rak nie jest chorobą”
- Andreas Moritz „Oczyszczanie wątroby i woreczka żółciowego. Jak uniknąć współczesnych chorób”
- Dale Carnegie „Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi”
- Marek Zaremba „Jaglany detoks. Oczyść organizm w 7 dni”
- Marek Zaremba „Leczenia dietą. Wygraj z Candidą”
- Chutkan Robynne „Dobre bakterie”
- Chutkan Robynne „Zdrowa lekkość brzucha”
- Telesforas Laucevicius, Stanisław Wiąckowski „Woda zjonizowana: życie bez chorób”
- Nadieżda Siemionowa „Szkoła zdrowia”
- Liz Hodgkinson „Wróg zapalenia stawów Coral Mine”
- E.B. Bugajewa „Czternaście dni, które odmienią wasze życie”
- Antoni Huczyński „Dziarski Dziadek. Mój sposób na długowieczność”
- Brian Wansink „Beztroskie jedzenie. Dlaczego jemy więcej, niżbyśmy chcieli?”
- Julie Montagu „Jedz prawdziwe jedzenie”
- Bożena Kropka „Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą”
- Walter Last „Jak wyleczyć się z drożdżaków”
- Telesforas Laucevicius, Stanisaw Wiąckowski „Woda zjonizowana – życie bez chorób”
- 6 Reasons Why Gluten Is Bad for Some People
- dr William Davis „Dieta bez pszenicy”
- dr med. Hermann Geesing, dr med. Thomas Adrian „Leczenie głodem w medycynie naturalnej”
- Agnieszka Pająk „Metaboliczne IQ – twój kod do zdrowia”
- John Robbins „Zdrowi stulatkowie. Naukowo potwierdzone sekrety najzdrowszych i najdłużej żyjących ludzi na świecie”
- Alexandra Stross „Oczyszczanie organizmu w praktyce. Od detoksu wątroby po eliminację grzybów”
- Jesper Juul „Nastolatki. Kiedy kończy się wychowanie?”
- Jesper Juul „Rodzic jako przywódca stada”
- Daniel J. Siegel „Burza w mózgu nastolatka. Potencjał okresu dorastania”
- Jolanta Kucharczyk „Mądrzy rodzice, mądre dzieciaki. Garść rad niepokornego belfra”
- Charlotte Gerson, dr med. Morton Walker „Cud terapii Gersona. Sprawdzony program żywieniowy leczenia raka i innych chorób”
- Michael Moss „Cukier, sól i tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze”
- Kinga Wiśniewska „Rewitalizacja i długowieczność”
- Barbara Kuligowska-Dudek „Dieta bez mleka i glutenu”
- Redakcja naukowa Hanna Kunachowicz „Dieta bezglutenowa. Co wybrać?”
- Małgorzata Różańska „Super żywność, czyli superfoods po polsku”
- Iwan Nieumywakin „Soda oczyszczona na straży zdrowia”
- dr Raymond Hilu „Dieta dr Budwig”
- Wojciech Stefan Zgliczyński „Nadwaga i otyłość w Polsce”
- Dr n. med. Wojciech Bik „Otyłość – choroba cywilizacyjna”
- Longina Kłosiewicz-Latoszek „Otyłość jako problem społeczny, zdrowotny i leczniczy”
-
Anna Jung „Otyłość – choroba cywilizacyjna”
- Marek Bardadyn „Nałóg jedzenia”
- Sylwester Kowalski „Mózg. Rozwiń swój potencjał”
- Dominique Loreau „Sztuka umiaru”
- Dr Magdalena Rowicka „Ortoreksja i Bigoreksja charakterystyka zjawisk i kierunki badań”
- M. Janas-Kozik, J. Zejda, M. Stochel, G. Brożek, A. Janas, I. Jelonek „Ortoreksja – nowe rozpoznanie?”
- Anna Dittfeld, Aneta Koszowska, Katarzyna Fizia, Katarzyna Ziora „Ortoreksja – nowe zaburzenie odżywiania”
- William L. Wolcott, Trish Fahey „Dieta metaboliczna. Szybko schudniesz w zgodzie z własną przemianą materii”
- Giennadij Małachow „Lecznicza głodówka”
- Dr Ruediger Dahlke „Lecznicze głodówki dla każdego. Jak poprzez post pozbyć się chorób”
- Jane Ogden „Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych”
- Karen R. Koenig „Grzeczne dziewczynki kończą z nadwagą. Nie musisz być zawsze miła i… gruba”
- Eran Segal PhD, Eran Elinav MD, PhD „Spersonalizowana dieta. Odkryj swój indywidualny profil żywieniowy: zachowaj zdrowie i szczupłą sylwetkę”
- Joerg Kastner „Terapia pożywieniem”
- Agnieszka Stein „Dziecko z bliska. Zbuduj szczęśliwą relację”
- https://blog.aicr.org/2013/02/08/cancer-myth-busting-my-2025-goal/?utm_source=rss
- https://pulsmedycyny.pl/
- Justyna Szwejda-Grzybowska „Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych”
- Robert F. Kushner, Nancy Kushner „Dieta osobowości według dr. Kushnera”
- Wydział Nauki o Zdrowi Warszawski Uniwersytet Medyczny http://wnoz.wum.edu.pl/pl
Zostaw komentarz