Cukinia duszona z pietruszką

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Możesz dodać ją do zupy, zrobić z niej leczo… W naszym domu przyrządza się ją na wiele różnych sposobów, ale najczęściej jest duszona wg przepisu, który przyjechał do mojego rodzinnego domu ze Szwajcarii, gdy byłam nastolatką, kiedy to w Polsce nie była jeszcze zbyt popularna.

Składników na cukinię duszoną z pietruszką jest niewiele, ale za to smak wyborny:

  • 2 cukinie (razem około 60 dag)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • 0,5 łyżeczki dobrej soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek ekstra vergine

Cukinię pokrój na talarki i delikatnie podduś na oliwie, na patelni, pod pokrywką. Duś około 10 minut, co jakiś czas mieszając – cukinia powinna być lekko sztywna. Nie bój się, że jej nie dosmażysz – można ją jeść nawet na surowo. Jeśli udusisz ją mocniej i będzie bardziej miękka, również będzie bardzo smaczna. Dojdziesz do wprawy i będziesz ją dusić tak, jak lubisz.

Dodaj czosnek i posiekaną pietruszkę. Wyłącz palnik, pozostaw potrawę pod pokrywką około 5 min i gotowe.

Możesz podawać ją do obiadu, do kolacji, do mięs, do kanapek z wędliną i do czego tam jeszcze wymyślisz:-)

Cukinia duszona z pietruszką
Cukinia duszona z pietruszką
Cukinia duszona z pietruszką
Cukinia duszona z pietruszką

Porcja dla 2 osób.

Dlaczego warto jeść cukinię?

Dlatego, że działa leczniczo na Twoją śledzionę, trzustkę i żołądek. Dobrze wpływa na trawienie, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Ma działanie moczopędne, więc wspomaga pozbywanie się obrzęków i odkwasza organizm. Możesz łączyć ją ze wszystkimi pokarmami. Co ciekawe dzięki dużej zawartości związków odżywczych i lekkostrawności dietetycy polecają ją już półrocznym dzieciom. Jest źródłem wielu składników odżywczych: potasu, żelaza, magnezu oraz witamin A, C, K, PP i B1 i beta karotenu. Smacznego!:-)

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Cukinia duszona z pietruszką
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)