Owocowy serniczek to pomysł na zdrowe i smakowite wykorzystanie niemalże dowolnych owoców sezonowych. W takiej postaci to będzie uczta nie tylko dla podniebienia ale również dla oczu. Nie od dzisiaj wiadomo, że jemy nie tylko ustami, ale również oczami 🙂
Skąd nazwa owocowy serniczek? Dlatego, że do jego zrobienia możesz wykorzystać serek mascarpone lub Twój inny ulubiony ser biały, na przykład kozi.
Ja jednak najczęściej robię lekką wersję serniczka i dodaję tylko jogurt naturalny. Najlepszy jest taki bardzo gęsty (typu greckiego).
Składniki na owocowy serniczek bez pieczenia:
- 2 szklanki owoców sezonowych (np. truskawki, morele, kiwi)
- garść migdałów
- garść daktyli
- 1 cytryna
- 1 duży gęsty jogurt
- 2 łyżki modu lub innego zdrowego słodzika
- odrobina ekstraktu z wanilii
Serniczek najładniej wygląda w szklanych naczyniach, gdzie można podziwiać jego kolorowe warstwy. Podane składniki wystarczą na dwie porcje. Możesz użyć na przykład słoików z zamknięciem.
Owocowy serniczek – przygotowanie
Pierwsza warstwa
Migdały i daktyle posiekaj drobno, wymieszaj i wrzuć na dno przygotowanych naczyń.
Druga warstwa
Jogurt (lub serek) wymieszaj z łyżką miodu, sokiem z połowy cytryny, ekstraktem waniliowym i delikatnie przełóż do naczyń.
Trzecia warstwa
Umyte owoce sezonowe potnij na ćwiartki, przełóż do naczyń i polej marynatą z łyżki miodu i soku z połowy cytryny. Całość ozdób listkami mięty.
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz