Papryka czerwona swoje zabarwienie zawdzięcza dużej zawartości likopenu – naturalnego przeciwutleniacza, który opóźnia procesy starzenia i dobroczynnie działa na organizm człowieka. Co więcej, likopen jest przyswajalny jeszcze lepiej, gdy paprykę podda się obróbce termicznej. Dlaczego więc nie zrobić z niej zupy krem? Zachwyciłem Tatianę 🙂
Jeżeli szukasz nietuzinkowej, smacznej zupy na przystawkę do obiadu lub lekką kolację to zupa krem paprykowa z oliwkami będzie idealna. Kwaśne oliwki doskonale zrównoważą słodkawy posmak papryki, a listki oregano dodadzą ciekawej ziołowej nuty.
Składniki na zupę krem paprykową z oliwkami:
- 3 szklanki wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 czerwone papryki
- 0,5 żółtej papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 20 zielonych oliwek
- 0,5 łyżeczki zdrowej soli (kamienna, morska, himalajska)
- odrobina octu balsamicznego
- około 20 listków oregano
- łyżka zdrowego tłuszczu (np. masło klarowane, olej kokosowy)
Przygotowanie:
Umyte i obrane marchewki, pietruszkę i selera gotować do miękkości (około 15 minut) w 3 szklankach wody, powstanie z tego bulion warzywny.
Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę i odstawić na 15 minut. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne.
Pokrojone papryki i cebulę poddusić lekko na patelni z dodatkiem dobrego tłuszczu. Pod koniec duszenia dodać wyciśnięty wcześniej czosnek i 12 listków oregano.
Przełożyć podduszone warzywa do garnka z bulionem warzywnym, zmiksować na gładki krem, doprawić solą i octem balsamicznym.
Nałożyć do talerze, udekorować pokrojonymi oliwkami i pozostałymi listkami oregano.
Porcja dla dwóch osób.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz