Zdrowe placki z cukinii stanowią doskonałą alternatywę dla klasycznych placków ziemniaczanych. Cukinia zawiera 5 razy mniej kalorii niż ziemniaki, jest jednak bardzo neutralna w smaku, dlatego sekret smacznych placków z cukinii leży w odpowiednim ich przyprawieniu.
My najbardziej lubimy placki z cukinii z dodatkiem czosnku, cebuli i koperku.
Składniki na zdrowe placki z cukinii:
- 2 cukinie po około 30 dag
- 0,5 cebuli
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki zdrowej soli (kamienna, morska, himalajska)
- odrobina pieprzu
- odrobina zdrowego tłuszczu do smażenia
- mały pęczek koperku
Wykonanie
Umyte cukinie bez obierania zetrzeć na tarce do jarzyn z grubymi oczkami. Wymieszać dokładnie z solą i zostawić około 30 minut na sitku, aby uwalniana woda swobodnie wyciekała.
Po 30-tu minutach dokładnie wycisnąć resztki wody. Następnie przełożyć do naczynia i wymieszać z posiekaną w kostkę cebulką, wyciśniętym czosnkiem. Wbić jajka, dodać mąkę, sól, posiekany koper i ponownie wymieszać.
Na rozgrzany na patelni zdrowy tłuszcz do smażenia wykładać po łyżeczce wymieszanego ciasta, spłaszczając ciasto łyżeczką, aby uzyskać płaskie placki. Smażyć po obu stronach na złoty kolor.
Takie zdrowe placki z cukinii doskonale smakują same, ale również mogą posłużyć jako baza do tworzenia bardziej wyszukanych aranżacji kulinarnych. Można na przykład dodać do nich odrobinę dobrego jogurtu naturalnego i dodatkowo posypać ulubionymi ziołami.
Porcja dla 4 osób.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Bardzo fajna propozycja. Na pewno wypróbuję.
a co dodać zamiast mąki ziemniaczanej?
Możesz dać inną mąkę.
Uwielbiam! Pyszne i delikatne, dużo smaczniejsze niż ziemniaczane, a nawet nie jestem fanką cukinii.