W tym roku dynia u nas obrodziła. Nie sialiśmy jej, ale pestki wrzucone do kompostu wylądowały jako użyźnienie ogródka, więc dyni mamy dostatek. Ale co piękne, mamy nie tylko dynię zwykłą, ale i hokkaido. Polne pomidory przywozimy z targu w olbrzymich ilościach. Nic tylko jeść i nasycać się przed zimą tym, co wyhodowane latem na słońcu.
Składniki na dynię w pomidorach z soczewicą i rzodkiewkami dla 2 osób:
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (hokkaido, piżmowej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 pomidory lub 0,5 szklanki passaty
- kilka rzodkiewek
- 2 szczypty zdrowej soli do posypania potrawy na talerzu
- 1 szklanka soczewicy, np. czarnej
Zacznij od ugotowania wybranej soczewicy wg przepisu na opakowaniu. Jeśli wybierasz czarną, gotuj ją 30 minut.
Kostki dyni włóż do garnka z łyżką tłuszczu i gotuj 10 minut (jeśli masz dynię hokkaido, nie obieraj jej). Dodaj pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę i duś kolejne 2 minuty. Wyłóż na talerz i dołóż ugotowaną soczewicę oraz rzodkiewki, posyp szczyptą soli.
Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.
Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
Bezpłatny eBook, a w nim:
Zostaw komentarz